Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Δόγμα Μητσοτάκη για κορονοϊό και Εκκλησία: Ανάλογα με την εξάπλωση του ιού τα μέτρα

Ο Μητσοτάκης και η Εκκλησία

Πολιτικά ήταν μια γενναία επιλογή, αν κάποιος αναλογιστεί το εκλογικό κοινό της ΝΔ, αλλά και τις τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέγγισε το θέμα της Εκκλησίας και του κορονοϊού επιβεβαιώνει απλώς την κρισιμότητα της κατάστασης, παραμερίζοντας τα όποια πολιτικά ή κομματικά κριτήρια, αλλά και τη βούληση του πρωθυπουργού ν’ αποτελέσει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών πρώτη και μοναδική προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το βαθύτερο νόημα του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, καθώς περισσότερο έδωσε πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητα των πολιτών και πώς αυτή πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εξάπλωσης του κορονοϊού παρά έγινε για ν’ ανακοινώσει μέτρα – τα οποία ούτως ή άλλως είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με το πιο σημαντικό εξ αυτών την άδεια ειδικού σκοπού για όσους έχουν παιδιά έως 15 ετών στο σπίτι.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το πακέτο των οικονομικών μέτρων που αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη λειτουργία του θ’ ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας. Δεν αποκλείεται πάντως ως ένα πρώτο μέτρο να επεκταθεί οριζόντια για τις επιχειρήσεις αυτές το «πάγωμα» της καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, όπως έχει ήδη γίνει για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Σήμερα αναμένεται ν’ ανακοινώσει μέτρα και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η Ελλάδα ήδη έχει βάλει εν όψει Eurogroup στο τραπέζι διά του πρωθυπουργού – στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη – πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τις δαπάνες αναφορικά με τις συνέπειες του κορονοϊού, καθώς και ευελιξία σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους.

Ο Μητσοτάκης και η Εκκλησία

Το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφορικά με την Εκκλησία είναι πάντως και το… δόγμα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό: «Οφείλω ν’ ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, συμβουλεύοντας γενικότερα τους πολίτες να πράξουν το ίδιο και να μην παραβαίνουν τις συστάσεις των ειδικών.

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια και λαμβάνει τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα και συνιστά την παραμονή των ευπαθών ομάδων στο σπίτι. Επιδιώκει, δηλαδή, να λειτουργήσει προληπτικά και ν’ αποφύγει αυτό ακριβώς που συνέβη στην Ιταλία: την «υπερφόρτωση» του συστήματος υγείας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευσή του με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τα μέτρα

Η κυβέρνηση προχωρεί πάντως στην άμεση πρόσληψη 200 γιατρών και νοσηλευτών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ συνολικά οι προσλήψεις – με διετείς συμβάσεις – θα φτάσουν τις 2.000. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται, μάλιστα, να μην είναι ο τελικός, καθώς η εξάπλωση του ιού θα είναι αυτή που θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα λάβει. Όπως ορίζει, άλλωστε, η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, δίδεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εφόσον αυτό είναι απαραίτητο ή ακόμη και να επιταχθούν κλινικές και θεραπευτήρια σε ακραία σενάρια.

Ακραίο σενάριο που προβλέπει η ΠΝΠ είναι και το «λουκέτο» σε λατρευτικούς χώρους – ήτοι στους ναούς – αλλά μετά τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού εκτιμάται πως η ιεραρχία θα προσαρμοστεί με τις συστάσεις των ειδικών και θ’ απευθύνει ανάλογες και στους πιστούς.

«Θύμα» του κορονοϊού έπεσε πάντως και η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα – η δεύτερη σε ελληνικό έδαφος μετά από αυτή στον Έβρο την περασμένη εβδομάδα. Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη αργά χθες το βράδυ, τον ενημέρωσε ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες για να συντονίσει τις προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

---
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News