Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών

Προσέχετε όταν μαγειρεύετε λευκό κρέας και ψάρια, αλλά και στην επιλογή των ψαριών, καθώς ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει τις καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα αυτά

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε ψάρια και όταν μαγειρεύετε πουλερικά ή ψάρια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα, η έκθεση στον καπνό και το υπερβολικό ψήσιμο ή κάψιμο οδηγούν στον σχηματισμό των ίδιων καρκινογόνων ουσιών στα πουλερικά και τα ψάρια, όπως και αυτές που σχηματίζονται στο κόκκινο κρέας.

Για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα ετεροκυκλικών αμινών υπάρχουν στα τηγανιτά ψάρια και σε ψάρια που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες υπάρχουν στην επιφάνεια των καπνιστών και ψητών ψαριών. Τα καπνιστά, παστά ή αλατισμένα ψάρια αποδείχθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον, κάποια είδη ψαριών μπορεί να είναι πηγή πιθανών καρκινογόνων, όπως τα PCB, οι διοξίνες και ο ψευδάργυρος.

Όπως με το κόκκινο κρέας, η υγρασία κατά το μαγείρεμα του λευκού κρέατος και των ψαριών βοηθά στο να παράγονται λιγότερες ετεροκυκλικές αμίνες. Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, το βράσιμο σε νερό ή χυμό, π.χ. ντομάτας, και ο ατμός είναι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος.

Επίσης, το μαρινάρισμα των πουλερικών και άλλων λευκών κρεάτων και ψαριών σε ελαιόλαδο και βότανα μειώνει σημαντικά την παραγωγή των ετεροκυκλικών αμινών.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

1 σχόλιο:

  1. πολύ χρήσιμα αυτά που γράφετε,ειδικά για μανούλες που μαγειρεύουν για παιδιά..Για να είναι χρήσιμη μια πληροφορία όμως πρέπει να διαβάζεις κι όλας...
    Είναι άραγε ενημερωμένες όλες οι μανούλες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News