Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

Επιστολή της Δημάρχου Σκύδρας Κ. Ιγνατιάδου προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Δήμου Σκύδρας που είναι κοινά με των αγροτών της ευρύτερης περιοχής και τα οποία έχουν οδηγήσει τους αγρότες μας στην απόγνωση και στην εξαθλίωση επανέρχεται η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου με νέο έγγραφό της προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Παράλληλα, προσκαλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη να επισκεφθεί τη Σκύδρα για να διαπιστώσει δια ζώσης τη σκληρή πραγματικότητα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής,(αρ.πρ.10415/4-10-19), είναι το παρακάτω:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Όπως γνωρίζετε ήδη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου 2019, προκάλεσαν για άλλη μια χρονιά εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες και σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής. Το πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής μας ήταν συντριπτικό και οι οικονομικές συνέπειες ανυπολόγιστες.

Οι αγρότες της Πέλλας και δη της Σκύδρας, βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση. Τα προϊόντα που καλλιεργούν δεν αποδίδουν εισόδημα, ενώ όλες οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ ήδη πραγματοποίησαν όλες τις καλλιεργητικές εργασίες (ράντισμα, λίπανση, κλάδεμα, αραίωμα, συγκομιδή), δημιουργώντας οφειλές σε γεωπόνους και εργαζόμενους. Απ΄όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται η τραγική κατάσταση των αγροτών μας, που αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

Μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί οι περσινές αποζημιώσεις! Οι παραγωγές μας καταστράφηκαν και η δικαιοσύνη, η ισονομία και η ισοπολιτεία επιβάλλουν δίκαιες, άμεσες και αντικειμενικές αποζημιώσεις. Βεβαίως οι δίκαιες αποζημιώσεις απαιτούν τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα εξαίρεσης κάλυψης ζημιών που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον οι αγρότες μας πωλούν τα όποια προϊόντα τους έχουν απομείνει χωρίς να γνωρίζουνε τις τιμές πώλησής τους, κάτι που δεν νομίζω να ισχύει και να εφαρμόζεται σε άλλον παραγωγικό κλάδο. Το ρώσικο εμπάργκο επιδείνωσε την κατάσταση των αγροτών μας, καθώς χάθηκε μία μεγάλη αγορά για τα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια ροδάκινα. Και δεν έφταναν όλα αυτά, ήρθε προσφάτως και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για υπερβολική αύξηση των δασμών εισαγωγής της κομπόστας, με αποτέλεσμα ένα νέο μεγάλο πλήγμα στο ροδάκινο. Αύξηση ύψους 25% στον ήδη υπάρχοντα δασμό 18%, που σημαίνει ένα νέο χτύπημα για τις κονσερβοποιίες της περιοχής μας, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά κυρίως για τους αγρότες της περιοχής μας.

Κύριε Υπουργέ, προσπάθησα να σας μεταφέρω κάποια από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας, οι αγρότες της Σκύδρας.

Κατόπιν αυτών ΕΠΕΙΓΕΙ η λήψη μέτρων για τους αγρότες μας, όπως ενδεικτικά σας αναφέρω την αποπληρωμή των περσινών αποζημιώσεων, εξόφληση των φετινών παραδόσεων, εφαρμογή προγράμματος χυμοποίησης, ενίσχυση de minimis, εφαρμογή προγράμματος αγρανάπαυσης και αναδιάρθρωσης, εκπαίδευση και ενημέρωση των αγροτών, αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ και μείωσης ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα Υπουργέ μου, επιστρέψτε μου να σας καλέσω στη Σκύδρα σε μία ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων, όπου θα σας δοθεί η δυνατότητα να δείτε και να διαπιστώσετε από κοντά τα πραγματικά προβλήματα.

Εν αναμονή της θετικής σας ανταπόκρισης, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News