Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

«Ραβασάκια» από τις τράπεζες για τους κόκκινους δανειολήπτες - Ποιοι απειλούνται με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας

Έρχονται 20.000 διαταγές πληρωμής το επόμενο διάστημα

Ούτε ένα δάνειο δεν έχει ρυθμιστεί για την πρώτη κατοικία. Οι πλειστηριασμοί γίνονται… απειλή από τις τράπεζες. Με το πράσινο φως της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης για όσους δεν έχουν ρυθμίσει το δάνειό τους. Έρχονται 20.000 διαταγές πληρωμής το επόμενο διάστημα.

Η απροθυμία των δανειοληπτών που έχουν κόκκινο δάνειο να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναγκάζει πλέον τις τράπεζες να αλλάξουν ρότα και να εντείνουν τις πιέσεις για ρύθμιση του δανείου του. Σχεδόν 3,5 μήνες πριν να λήξει η προθεσμία για την ένταξη στην πλατφόρμα, και κανένα δάνειο δεν έχει ρυθμιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχοντας και το πράσινο φως από την κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης τους πλειστηριασμούς, προκειμένου να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες έτσι ώστε να μπουν στην ρύθμιση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ετοιμάζονται να αποσταλούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα περί τις 20.000 διαταγές πληρωμής, σε «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα προς προς τους δανειολήπτες, πως είτε γίνεται ρύθμιση του δανείου, είτε το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Μάλιστα η διαταγές πληρωμών θα γίνεται για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να έχει το δάνειο σε μεγάλη καθυστέρηση και παράλληλα να μην δείχνει πρόθεση ένταξης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που οι «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τραπεζών, τότε θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν όρια ως προς την αξία των ακινήτων.

Μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από αυτούς που θα λάβουν το ραβασάκι, πάνω από οκτώ στους δέκα πληρούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πηγές από τις τράπεζες αναφέρουν ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν κάποιοι δικηγόροι προτρέπουν τους δανειολήπτες να μην ενταχθούν στην ρύθμιση, αλλά να χρησιμοποιήσουν άλλες διόδους προστασίας της πρώτης τους κατοικίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ένταξη στο νόμο είναι μονόδρομος. Αν δεν το πράξουν αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό και χωρίς μάλιστα να υπάρχει η παραμικρή δικλείδα ασφαλείας και χωρίς όριο σε ό,τι αφορά την αξία του ακινήτου.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τις 180.000 δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο το οποίο φέρει ως εγγύηση την 1η κατοικία, 120.000 – 130.000 μπορούν να ρυθμίσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας.

---
Πηγή: newsit.gr

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News