Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Δήμος Αλμωπίας: Συγκυβέρνηση Μπάτση - Παρούτογλου και με... το νόμο;

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Λόγω της απλής αναλογικής που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι Δήμοι και οι Περιφέρειες απειλούνταν με ακυβερνησία, εξού και η Νέα Δημοκρατία πριν καλά-καλά αναλάβει έσπευσε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους 231 Δήμους και στις επτά Περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α’ Κυριακή τουλάχιστον 50%.

Με το νέο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα με τη νέα παράταξη να λειτουργεί ως ενιαία και να λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Δηλαδή, με τη νομοθέτηση της «σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων» ο δήμαρχος που εξελέγη στον Β΄ γύρο των εκλογών από την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών μπορεί να διαμορφώσει μια πολιτική πλειοψηφία που θα στηρίζεται σε καθαρούς όρους, πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύπτει όχι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στη βάση κοινών προγραμματικών αρχών και θέσεων, πλειοψηφία προγραμματικής σύνθεσης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, με όρους δημόσιας διαφάνειας.

Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Βάσει των ρυθμίσεων που εισάγονται διασφαλίζεται ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Έτσι ενισχύεται η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού η νομοθετική πρόβλεψη στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και υπάρχει πλειοψηφία προσκείμενη προγραμματικά στον Δήμαρχο, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, για την υλοποίηση του οποίου τον εξέλεξαν οι πολίτες. Στην Οικονομική Επιτροπή μεταφέρονται αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν έχουν προγραμματικό ή κανονιστικό, αλλά διοικητικό χαρακτήρα ενώ, επίσης, μεταφέρονται αρμοδιότητες που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη ότι εάν η θέση του Δημάρχου μείνει κενή, νέος Δήμαρχος να εκλέγεται μεταξύ των συμβούλων του συνδυασμού του και όχι «μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό».

Συγκυβέρνηση Μπάτση – Παρούτογλου στο Δήμο Αλμωπίας;

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα Δημάρχου που δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς έχει μόλις 7 συμβούλους, είναι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης.

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επίτευξη πλειοψηφίας, καθώς όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συγκυβέρνηση Χρήστου Μπάτση με την παράταξη του Νίκου Παρούτογλου. Οι δύο παρατάξεις μαζί σχηματίζουν τον αριθμό 13, αρά χρειάζεται ένα ακόμη άτομο για τη δημιουργία πλειοψηφίας.

Πάντως καμία από τις δυο πλευρές δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για επικείμενη συνεργασία.

17 σχόλια:

  1. το γέλιο της αρκουδας, γουσταρω να μενει ο τοπος εκατο χρονια πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κάναμε;; Θα το καταλάβουμε αλλά είναι ήδη αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10:03 ενω με τον Μπίνο πήγαμε 100 χρόνια μπροστά.. Χαχα γελανε κ οι πέτρες...πριν ακόμα ξεκινήσει την θητεία του αρχίσατε την αρνητικό τη τα..δες τε τι θα κανει πρωτα κ μετα μιλάτε... Άντε όλοι έξυπνοι το παίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θητεία του άρχισε με αρνητικοτητα γιατί εμπιστεύτηκε ανθρώπους καιροσκόπους σαν τον Μπάτση και τον κετικιδη

      Διαγραφή
    2. Πέστα ρε φίλε....

      Διαγραφή
  4. 13 γρουσουζικο νούμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομιζατε οτι θα βγει ο Μπατσης και δεν θα μπορει να εχει πλειοψηφια.
    Σαν τα γατακια θα πηγαινουν και θα τον παρακαλανε ολοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μπατης παλι θα διοικει μαζι με τον Κετικιδη και τον Παρουτογλου και με τον Τσανταλη.
    Καλα να περασετε παιδια...
    Αλλα με 13 δεν εχει πλειοψηφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΣΚΗΣΑΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.

      Διαγραφή
  7. Ενώ με τον Μπινο σωθήκαμε.. Δούλευαν όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι στα Λουτρά.. Έβαζε άτομα στο Μουσείο των Λουτρών τα οποία πληρωνοντουσαν χωρίς να πατάνε καν το πόδι τους εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως πατάνε το πόδι τους; με το δεξι πατάνε τ αριστερό

      Διαγραφή
  8. σε ένα εξάμηνο οι φωνές απόμτους καυγάδες στο δημαρχείο θα ακούγονται μέχρι την πλατεία. Θα είναι μαζί μέχρι να βολευτούν και μετά θα αρχίσει το πανηγύρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι εσείς οι κακεντρεχείς που υποτίθεται ότι αγαπάτε τον τόπο σας περιμένετε τον Μπάτση στη γωνία.Δε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι η πλειοψηφία τον εξέλεξε και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.παρτε το απόφαση και για δικό σας καλό ηρεμηστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου θυμίζω ότι και τον μπινο η πλειοψηφία τον επέλεξε όμως όλοι αυτοί οι καιροσκόποι της καρέκλας και του μεροκάματου του βαζαν συνέχεια εμπόδια

      Διαγραφή
  10. Αρα λοιπον ποιον θελαμε για δημαρχο?για ολους κατι θα βρεις να πεις..ελεος δηλαδη..δεν εμεινε πολυ..θα το δουμε στην πραξη..λαθη ολοι κανουν..μη γκρινιαζεις και τοσο..θα γερασεις γρηγορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News