Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Χρήστος Δημητριάδης: «Ευφυής γεωργία και γραφείο του αγρότη στις άμεσες προτεραιότητες μας»

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης*

H Νέα Πρόταση Πολιτών θεωρεί ως προμετωπίδα της αγροτικής οικονομίας του Δήμου Έδεσσας την καλλιέργεια του κερασιού. Κατά το παρελθόν έγιναν πολλά λάθη και πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση για τους αγρότες με τους αγρότες παρόντες, ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 να μπορεί να σταθεί και να αναπτυχθεί η αγροτική μας οικονομία.

Πως όμως ο Δήμος μπορεί να σταθεί αρωγός στο πλευρό των αγροτών; Έχουμε σωστή αγροτική οδοποιία; Το αρδευτικό μας δίκτυο είναι καλοδιατηρημένο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών αναφορικά και με την τιμή του νερού; Οι διορισμένοι από τον Δήμο υδρονομείς κάνουν σωστά την δουλεία τους;

Η εποχή των γεωτρήσεων αλλά και της μεταφοράς νερού με αντλιοστάσια έχει περάσει. Σήμερα χρειάζεται μια ρεαλιστική πολιτική, που θα κάνει στροφή στην ανεύρεση κονδυλιών για κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών ώστε να μειωθεί κατά πολύ το κόστος της άρδευσης και αυτή η μείωση να περάσει και στους αγρότες. Μάλιστα θεωρούμε ότι πολλά από αυτά τα μικρά έργα μπορούν να γίνουν με αυστηρή επιστασία του Δήμου ώστε να μειωθεί το κόστος, σε συνεργασία με την διεύθυνση Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Αναφορικά με τους αγροτικούς δρόμους θα πρέπει να είναι καλοσυντηρημένοι και προσβάσιμοι για την προώθηση της παραγωγής ανώδυνα και γρήγορα. Το αρδευτικό δίκτυο θέλει φροντίδα και επέκταση. Σε συνεργασία με τους αγρότες θα διαμορφώσουμε τον τρόπο χρέωσης της άρδευσης και της οικονομίας νερού με σύγχρονα συστήματα ποτίσματος. Θα πρέπει να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για την αυτοδιαχείριση όλων των δομών σε απόλυτη συνεννόηση Δήμου και αγροτών.

Πλέον με τον Κλεισθένη ο Πρόεδρος και το συμβούλιο της Κοινότητας που θα εκλέγεται ανεξάρτητα, με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου θα έχει την κύρια ευθύνη για την τοποθέτηση των υδρονομέων αλλά και την όλη διαχείριση και χρέωση. Με μια σύγχρονη και απολύτως ρεαλιστική πολιτική δημευόμαστε ότι μέσα σε λίγους μήνες θα λύσουμε το χρόνιο πρόβλημα άρδευσης. Θα μειώσουμε το κόστος του κυβικού, θα απαιτήσουμε την έλευση του φυσικού αερίου που θα βοηθήσει και στον αγροτικό τομέα και τέλος θα συστήσουμε αυτοτελές και μόνιμα στελεχωμένο γραφείο αγρότη με έδρα το Δημοτικό Μέγαρο στην Άρνισσα και με παραρτήματα στην Έδεσσα και σε κάθε κοινότητα ώστε ο αγρότης άμεσα να εξυπηρετείται με την συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων. Ακόμη με μια χαμηλού κόστους επένδυση θα προβούμε άμεσα στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας.

Η ευφυής γεωργία είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας. Μπορεί να φέρει σημαντική μείωση στο κόστος αλλά και σημαντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση στην αγροτική παραγωγή. Με την τοποθέτηση μικρών μετεωρολογικών σταθμών στο αγρόκτημα του Δήμου θα καταφέρουμε να δώσουμε ένα σημαντικό όπλο στον αγρότη ώστε να κάνει οικονομία στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στο αρδευτικό νερό, στην ποσοτική βελτίωση και στην μείωση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Το γραφείο του αγρότη θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές, θα ανοίγει νέες αγορές και θα δίνει αξία σε όλο το αγροτικό προϊόν.

Σε κεντρικό κατάστημα των Βρυξελλών το κεράσι εισαγωγής πωλείται 13,99 ευρώ. Φωτογραφία από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το κεράσι πρέπει να μεταποιηθεί και να περάσει σε άλλες μορφές. Αποξηραμένο κεράσι, μαρμελάδα κεράσι (κυκλοφορεί στην αγορά της Γερμανίας) λικέρ, κομπόστες και ζαχαροπλαστική χρήση. Ξέρετε ότι το κουκούτσι του κερασιού εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται για να δίνει γεύση στο ποτό Brandy; Ακόμη και η ουρά κερασιού χρησιμοποιείται για καλλυντικά. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να πάρουμε την ένδειξη (ΠΟΠ) προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για το κεράσι και την περιοχή μας, Θέλει προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τα καταφέρουμε. Πάση θυσία πρέπει να προστατευτεί το «τραγανό Εδέσσης». Αυτό το χρυσάφι δεν πρέπει να χαθεί. Ακόμη και το «Μπακιρτσέικο» δεν πρέπει να χαθεί.

Εν κατακλείδι θα πρέπει συνδεθεί το προϊόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση το κεράσι, με τον αγροτοτουρισμό και τη γαστρονομία της περιοχής. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ευκαιρία είναι να προβάλλουμε το κεράσι, ώστε να λειτουργήσει ή Έδεσσα ως ένας άτυπος πρεσβευτής στο πανελλήνιο και στο διεθνές περιβάλλον.

Η Νέα Πρόταση Πολιτών θα στρέψει τους παραγωγούς και σε άλλες σύγχρονες παραγωγικές καλλιέργειες όπως η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Τέλος θα μπορούσαμε να ασκήσουμε δριμία κριτική προς την σημερινή δημοτική αρχή για την αναβλητικότητα της και τα σημαντικά λάθη που έχει κάνει στον αγροτικό τομέα. Η Νέα Πρόταση Πολιτών δεν είναι μια στείρα και μίζερη δύναμη αλλά μια ομάδα πρωτοβουλίας με προοδευτικό πρόσημο που σκοπό και στόχο έχει να βάλει ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη της περιοχής.

*Ο Χρήστος Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος και επικεφαλής της Νέας Πρότασης Πολιτών για την Έδεσσα και την Βεγορίτιδα. Το παρόν κείμενο έχει την έγκριση της 8 μελούς επιτροπής της Κίνησης για λογαριασμό της εφημερίδας Εδεσσαϊκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News