Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Φούστανη: Επιμνημόσυνη Δέηση και Έπαρση της ελληνικής σημαίας

Πρόσκληση

Το Σάββατο, 9/2/19 και ώρα 15:00 μ.μ. στην τοποθεσία Τούμπα Φούστανης, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη των πεσόντων της ηρωϊκής μάχης του Σκρα, ενώ παράλληλα θα αποκατασταθεί η ελληνική σημαία, λόγω φθοράς.

Η πρόσκληση είναι γενική και απευθύνεται σε όλους, όσους επιθυμούν να περευρεθούν στην περίσταση.

Κοινός γνώμονας η Μνήμη και η Ανάδειξη της Ιστορίας της Μακεδονίας αλλά και η Διατήρηση της μνήμης αυτής...

Η μάχη του Σκρα (17 Μαΐου 1918) διεξήχθη πλησίον των σημερινών Ελληνοσκοπιανών συνόρων, στη περιοχή μεταξύ των χωριών Περίκλεια και Σκρα. Στη μάχη έλαβαν μέρος οι Μεραρχίες του Σώματος Στρατού Εθνικής Άμυνας (Σερρών, Αρχιπελάγους και Κρήτης), οι οποίες επιτέθηκαν προς βορρά εναντίον Βουλγαρικών δυνάμεων που κάλυπταν τη διάβαση της Ούμα. Η κύρια προσπάθεια είχε ανατεθεί στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, η οποία επιτέθηκε προς το ισχυρά οχυρωμένο από τους Βουλγάρους, ύψωμα Σκρα Ντι Λέγκεν, από το όνομα του οποίου έλαβε το γειτονικό χωριό της Λούμνιτσας, το όνομα Σκρα.

Οι Ελληνικές απώλειες από την ολοήμερη μάχη ήταν εξαιρετικά βαριές και έχουν ως ακολούθως:


Στους νεκρούς της μάχης θα πρέπει να προστεθούν και οι 164 αγνοούμενοι, οι οποίοι φονεύθηκαν, αλλά οι σωροί τους ήταν σε τέτοια κατάσταση «καταστροφής», που ήταν αδύνατη η αναγνώρισή τους. Επομένως, ο συνολικός αριθμός των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών ανέρχεται στους 605.

Τα οστά των νεκρών της μάχης του Σκρα μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1920 στη περιοχή του χωριού Φούστανη του δήμου Αλπωπίας και τοποθετήθηκαν σε ένα κοινοτάφειο – οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στη κορυφή χαμηλού υψώματος νότια του χωριού Φούστανη, λίγο δυτικά της οδού Εξαπλάτανος – Φούστανη, γνωστή και ως τοποθεσία Τούμπα. Το οστεοφυλάκιο αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής πεσόντων στρατιωτικών μας, που έπεσαν σε μία και μόνο μάχη!...

Παραμένει όμως άγνωστο σε όλους...

Κανένας επίσημος παράγοντας δεν επισκέπτεται το χώρο και καμία τελετή δεν γίνεται στο χώρο του «μαυσωλείου» της Φούστανης για να τιμηθούν οι πεσόντες στη μάχη του Σκρα. Γι αυτό και η παρουσία μας είναι επιτακτική ...

2 σχόλια:

  1. Είμαι από την Αλμωπία 63 ΧΡΟΝΩΝ και δεν γνωρίζω ότι τα λείψανα των πεσόντων της μάχης του Σκρα βρίσκονται σε λόφο στην φουστάνι.!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είμαι από κει όταν φοιτουσα στο δημοτικό κ στο γυμνάσιο φουστανη στις εθνικές εορτές πηγαίναμε κ κάναμε εκεί γιορτή. Έπαρση της σημαίας κατάθεση στεφάνων ομιλία κ ποιήματα. Μπράβο που το ξανακάνουν . Δε πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας είναι γραμμένη με αίμα. Συγχαρητήρια ..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News