Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Αποτρίχωση με laser Alexandrite - Πως λειτουργεί

Όλα όσα θέλεις να μάθεις

Τα laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση εκπέμπουν ένα μονοχρωματικό φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος (ο Αλεξανδρίτης που χρησιμοποιούμε δουλεύει στα 755nm) το οποίο απορροφάται επιλεκτικά από τα μελανινοκύτταρα τα οποία βρίσκονται στην τρίχα. Προκαλεί με αυτόν τον τρόπο επιλεκτική καταστροφή του τριχικού θυλάκου (ρίζα της τρίχας) που βρίσκεται μέσα στο δέρμα. Το στέλεχος της τρίχας (το τμήμα της τρίχας που προβάλει εκτός δέρματος) δε μας ενδιαφέρει καθόλου στην εφαρμογή αυτή, γι αυτό και στις οδηγίες που δίνουμε προτείνουμε να έρχονται με πρόσφατα ξυρισμένη την περιοχή ή με κομμένο το στέλεχος της τρίχας με ψαλιδάκι.

Είδη laser αποτρίχωσης

Για την ιατρική αποτρίχωση με laser χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές τεχνολογίες . Το laser Alexandrite (Αλεξανδρίτη) που εκπέμπει στα 755nm (αυτό το είδος laser χρησιμοποιούμε στην κλινική μας γιατί θεωρούμε ότι έχει το καλύτερο αποτέλεσμα ενώ προσφέρει και την πιο ανώδυνη εφαρμογή), το διοδικό (Diode) laser που εκπέμπει στα 805nm και το long pulse Nd-Yag Laser στα 1064nm (το οποίο απευθύνεται ουσιαστικά μόνο στις πολύ σκουρόχρωμες και μαύρες επιδερμίδες και είναι το πιο επώδυνο laser στην εφαρμογή του)


Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι και όλα τα μηχανήματα αποτρίχωσης Laser Alexandrite δεν είναι το ίδιο! Οι διαφορές αφορούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής (εξαρτάται με το πόσο καλή παραμετροποίηση μπορεί να γίνει με βάση τις παραμέτρους του κάθε περιστατικού), το πόσο ανώδυνη θα είναι η εφαρμογή (αυτό εξαρτάται από το πόσο καλό είναι το σύστημα ψύξης που συνοδεύει το μηχάνημα), τον χρόνο στον οποίο ολοκληρώνεται η εφαρμογή (αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα του μηχανήματος αλλά και το μέγεθος της κεφαλής-spot size που μπορεί να υποστηρίξει)

Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε το κορυφαίο laser Alexandrite της αμερικανικής εταιρείας LightAge Epicare LPX το οποίο αριστεύει σε όλους τους παραπάνω τομείς. Διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις FDA, CE

Θα σας συνιστούσαμε πριν εμπιστευτείτε κάπου την εφαρμογή της laser αποτριχωσής σας, να ενδιαφερθείτε και για ποιότητα του μηχανήματος που θα χρησιμοποιηθεί.  

Πότε πρέπει να γίνεται laser αποτρίχωση για ιατρικούς λόγους

Σε κάποιους ασθενείς που διαθέτουν πολύ πυκνή ή και σκληρή τρίχα μετά από την αποτρίχωση με τις κλασικές μεθόδους (ξύρισμα, κερί, αποτριχωτικές κρέμες, αποτριχωτικές μηχανές) δημιουργείται έντονη θυλακίτιδα (κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια με πύον) στην περιοχή. Η θυλακίτιδα αυτή μπορεί να οφείλεται σε σταφυλόκοκκο ο οποίος εισέρχεται στον θυλάκο (ριζα) της τρίχας λόγω του μικροτραυματισμού που προκαλούν οι κλασικές μέθοδοι αποτρίχωσης ή σε τρίχα που «γύρισε» μέσα στο δέρμα.

Αυτή η θυλακίτιδα ιδιαίτερα σε άτομα με σκούρο τύπο δέρματος μπορεί να αφήσει μόνιμα λεκεδάκια στο δέρμα (μεταφλεγμονώδη υπερμαλάχρωση). Στις περιπτώσεις αυτές συνιστούμε αποτρίχωση με laser για να έχουμε μια οριστική επίλυση στο θέμα της ανεπιθύμητης τριχοφυίας.

Επίσης κάποιοι ασθενείς έχουν ευαίσθητο δέρμα που εμφανίζει έντονους ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις (πχ δερματίτιδες εξ επαφής) από αποτριχωτικές κρέμες και αυτοί οι ασθενείς ωφελούνται πολύ από την αποτρίχωση με laser.

Επιπλέον, ασθενείς με ιστορικό θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (προσβολή δέρματος από ιο της οικογένειας HPV) έχουν σημαντικό όφελος από την αποτρίχωση με laser διότι βοηθάει πολύ στο να μην εξαπλωθούν, λόγω τραυματισμού, οι βλάβες.

Τέλος, ασθενείς που πάσχουν ή εχουν ήδη χειρουργηθεί για «κύστη κόκκυγα» ωφελούνται πολύ από την μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής η οποία βοηθάει στο να μην υπάρχει υποτροπή της νόσου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News