Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Υπερψηφίστηκε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια - Στα "χέρια" της Ελλάδας η Συμφωνία των Πρεσπών

"Ξεκλειδώνει" η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκη του Ζόραν Ζάεφ στη βουλή των Σκοπίων, καθώς πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του ονόματος σε "Βόρεια Μακεδονία". "Ξεκλειδώνει" η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Υπερψηφίστηκαν στη βουλή των Σκοπίων οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν στην αλλαγή της ονομασίας σε “Βόρεια Μακεδονία”. Όπως μετέδωσε το Reuters, υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Πλέον, είναι θέμα χρόνου να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η συνεδρίαση στη σκοπιανή βουλή άρχισε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Η νίκη του Ζάεφ

Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών αναμενόταν να ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Το μέλλον της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου

Πλέον, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της συγκυβέρνησης, καθώς σήμερα το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος τόνιζε πως ήταν σε… στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια. Από τη στιγμή, που αυτό συνέβη με την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης, αναμένουμε τα επόμενα βήματα του κ. Καμμένου και πότε θα έχει την κρίσιμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα… 

---
Πηγή: newsit.gr

2 σχόλια:

  1. Μια χαρά Έλληνες εδώ πάνω στη Μακεδονία! Ευκαιρία να ξεχάσετε πως είστε Μακεδόνες, πως έχετε γράψει ιστορία εδώ πάνω, πως οι παππούδες σας τζάμπα πολέμησαν,πως δεν έχετε καμιά υπόληψη στη γη που πατάτε μια και άλλοι κανονίζουν τς τύχες σας, πως η Δημοκρατία που φτιάξατε σας πούλησε αντί πινακίου φακής και είστε θύματά της, πως οι πολιτικοί σας, ακόμα και του τόπου σας, ψύλλος στον κόρφο τους, αν σας υποτίμησαν και σας ταπείνωσαν. Θλιμμένες μέρες και νύχτες περνάμε να το ξέρετε. Το κακό να σου το προξενούν μάλιστα οι δικό σου οι άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμπάργκο εδώ και τώρα καμια συναλλαγή με τα σκοπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News