Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Α. Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική - Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό

«Ακούσαμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντόπια λαλιά ως "μακεδονίτικα". Όντως οι δικοί μας τα ονόμαζαν κάποτε "μακεδονίτικα", αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα», τόνισε και χαρακτήρισε «σλαβική επινόηση» τον όρο «γεωγραφική Μακεδονία»

«Σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα. Και το πιο βασικό συνοψίζεται σε επτά λέξεις. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Με αυτή την φράση ξεκίνησε ο Αντώνη Σαμαράς την ομιλία του στη Βουλή, παραδίδοντας δε μαθήματα… ιστορίας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι κατασκευασμένο ψέμα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα απάντησε στην παραφιλολογία ότι η Π. Δέλτα είχε «αναγνωρίσει» τη Μακεδονία.

«Ακούσαμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντόπια λαλιά ως "μακεδονίτικα". Όντως οι δικοί μας τα ονόμαζαν κάποτε "μακεδονίτικα", αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα», τόνισε και χαρακτήρισε «σλαβική επινόηση» τον όρο «γεωγραφική Μακεδονία».

Την ίδια ώρα, απάντησε σε όσους τον χαρακτηρίζουν Μακεδονομάχο. «Ακούω να με λέτε μακεδονομάχο. Το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν αυτή τη μομφή, αυτή που μέχρι πριν λίγα χρόνια πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν και χόρευαν με τον Γκρουέφκσι», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε ότι τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και αργότερα έγιναν πρωτεύουσα των Σκοπίων και προς επίρρωσιν τούτου είπε ότι σε μια απογραφή δεν βρέθηκε ένας Μακεδόνας στην περιοχή. «Εμφανίζονται για πρώτη φορά το '44», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Ακούγεται συνήθως το ερώτημα: "Μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια να απειλήσει μία μεγάλη"; Την απάντηση έχει δώσει πάλι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα μπορούσαν να καταστούν απειλητικοί», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις τόσο Αμερικάνων Αξιωματούχων όσο και του Φρανσουά Μιτεράν. «Μήπως η ΗΠΑ ήταν ακροδεξιός εθνικιστής. Και ο Μιτεράν είπε ότι δεν πρόκειται για γίνει αποδεκτό το όνομα των Σκοπίων γιατί θίγει τις ευαισθησίες των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι δια αυτής η Ελλάδα ουσιαστικά αναγνωρίζει πλήρως τα σύμβολα του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ. «Τα τελευταία 27 χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους και τις διαφορές του. Εγώ υποστήριζα πάντοτε όσα είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα Μακεδονία με παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν έκτοτε βεβαίως και άλλες απόψεις. Αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους. Η συμφωνία των Πρεσπών κινείται εκτός εθνικής γραμμής. Δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα».

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» υποκρύπτει κινδύνους. Κι αυτό διότι μπορεί να υπάρξει, «ανακατανομή συνόρων και σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις». Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι δεν είναι οι μικρές χώρες που απειλούν αλλά οι συνδυασμοί δυνάμεων. Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε ότι από την στιγμή που δήθεν τόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, τότε γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε. «Μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό τους», απάντησε ο κ. Σαμαράς.

---
Πηγή: liberal.gr

2 σχόλια:

  1. ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΑΛΗΘΙΕΣ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΩΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν η καλύτερη συντεταγμενη πολιτική ομιλία που ακούστηκε αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο. Απογύμνωσε πληρως τα ανδρείκελα της αριστεράς και τον Ιωαννίδη της αριστεράς. Κατέστρεψε όλα τα δήθεν επιχειρήματα των πατεράδων των μπαχαλακηδων. Όλοι οι Μακεδόνες βο(υ)λευτες θα πρέπει να σκεφτούν ποιοί τους εξέλεξαν, σκοπιανοι ή Έλληνες Μακεδόνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News