Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Θα χαθούν σπίτια σε πλειστηριασμούς - Τέλος ο νόμος Κατσέλη και η προστασία για χιλιάδες πολίτες

«Απροστάτευτοι οι περισσότεροι δανειολήπτες»

Τέλος στον νόμο Κατσέλη βάζει η κυβέρνηση και το νέο καθεστώς “προστασίας” θα αφορά λίγους. Οι νομικοί προβλέπουν ότι οι πλειστηριασμοί θα φέρουν μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και θα χαθούν σπίτια.

Μετά τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης η κατάργηση του νόμου Κατσέλη είναι θέμα χρόνου. Ο κ. Δραγασάκης, όπως επισημαίνει στο newsit.gr η δικηγόρος Α. Νούκα, μίλησε για κάποιο καθεστώς προστασίας με το νέο νόμο μόνο σε ό,τι αφορά στις τράπεζες. Δεν αναφέρθηκε σε προστασία από το Δημόσιο, δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, δήμους κλπ Έτσι όλα δείχνουν ότι έρχεται πλήρης ανατροπή στην προστασία των δανειοληπτών. Η πρόβλεψη λέει ότι οι πλειστηριασμοί θα πολλαπλασιαστούν.

«Απροστάτευτοι οι περισσότεροι δανειολήπτες»

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο newsit.gr η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα θεωρείται βέβαιο ότι ο νόμος Κατσέλη θα αντικατασταθεί, ωστόσο το νέο καθεστώς, όπως όλα δείχνουν, θα αφήσει εκτός προστασίας χιλιάδες δανειολήπτες.

Τι λέει η δικηγόρος Α. Νούκα στο Newsit.gr:

«Ο Νόμος Κατσέλη από ό, τι φαίνεται οδεύει προς το τέλος του, διότι όπως ανακοινώθηκε, στην ουσία προαναγγέλθηκε, σήμερα από τον κύριο Δραγασάκη, θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2018 και δεν θα δοθεί παράταση.

Θα αντικατασταθεί βέβαια από έναν άλλο Νόμο. Προφανώς με άλλα κριτήρια. Και στο σημείο αυτό θα είναι καλά να υπενθυμίσουμε ότι μέσω της διαδικασίας του Νόμου Κατσέλη και την υπαγωγή ενός δανειολήπτη – οφειλέτη στον Νόμο Κατσέλη, προστατευόταν η πρώτη κατοικία η οποία είχε αξία για ένα άτομο 180.000 ευρώ κι έφτανε μέχρι και τα 280.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Προφανέστατα, τουλάχιστον εγώ πιθανολογώ ότι τα κριτήρια αυτά θα μειωθούν αρκετά, τουλάχιστον από τις πληροφορίες που διαρρέουν, σε ποιο σημείο πιέζουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή. Οι τράπεζες πιέζουν το ποσό αυτό να είναι γύρω στα 70.000 με 80.000 ευρώ το ανώτερο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η άποψη, θα μείνουν εκτός προστασίας πάρα πολλοί οφειλέτες και πάρα πολλοί δανειολήπτες.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι κάποιος που υπέβαλλε αίτηση στον Νόμο Κατσέλη προστατευόταν από όλους τους πιστωτές του, όχι μόνο από τις τράπεζες, αλλά προστατευόταν και από το Δημόσιο, από ένα χρονικό σημείο και μετά. Και από χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και από χρέη προς δήμους κλπ, τρίτους πιστωτές. Πράγμα το οποίο σήμερα δεν ακούσαμε, διότι περιορίστηκε η δήλωση του κυρίου Δραγασάκη μόνο στις τράπεζες. Γιατί επί λέξει είπε ότι συζητάμε με τις τράπεζες να δούμε ποια θα είναι εκείνη η λύση που θα επιτευχθεί σαφώς βεβαίως έχοντας την νομοθετική πρωτοβουλία.

Το ζήτημα είναι πώς οι δανειολήπτες – οφειλέτες θα μπορέσουν να προστατευτούν από εδώ και πέρα γιατί πλέον η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και με όλα αυτά που γίνονται με τους πλειστηριασμούς και τους τόκους που έχουν μπει. Υπενθυμίζω ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι απομείωση των κόκκινων δανείων κατά 50%. Όπως καταλαβαίνουμε, οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν θα είναι χιλιάδες.

Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι θα έρθει ένα νομοθέτημα που πλέον θα κατοχυρώνει οριζόντια την πρώτη κατοικία, προστατεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες – οφειλέτες λαμβάνοντας υπόψη την ανυπαίτια αδυναμία αυτών των ανθρώπων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στην ανυπαίτια αδυναμία τους να προστατεύσουν οι ίδιοι την πρώτη κατοικία.

Δεν επηρεάζονται καθόλου να το διευκρινίσουμε αυτοί που ήδη έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Βέβαια, εδώ οφείλω να πω ότι περίπου στο 40% με 45% των αιτήσεων δυστυχώς απορρίπτονται από τα δικαστήρια. Και αυτοί οι άνθρωποι πλέον δεν έχουν καμία προστασία».

---
Πηγή: newsit.gr

5 σχόλια:

  1. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ "ΣΥΡΙΖΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι η μονη φορα που λεω οτι εχι δικιο ο τσιριζα. εγω κοροιδο ειμαι που πληρωνω ενοικιο...δεν εχω ουτε πρωτη αλλα καμια κατοικια, δεν καταλαβα, πηρες δανειο για δικο σου σπιτι ...τα εφερε στραβα η ζωη, πανε σε ενοικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστος ρε φιλε, δεν καταλαβα ο καθε πεινασμεος και η καθε φαντασιοπληκτη δημοσια, πηραν τρακοσα χιλιαρικα να φτιαξουν βιλαρες λες και ηταν του Ωναση τα παιδια, αντε μωρη βλαχαρες που βρακι δεν ειχατε και θελατε παλατια, τωρα πληρωστε, εμεις μαλακες ειμαστε;

      Διαγραφή
    2. ΒΛΕΠΩ Κ ΕΓΩ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΣΑ ΜΟΥ ΤΗ ΨΙΛΟΜΥΤΑ, ΣΠΙΤΙ 200 ΤΕΤΡ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΤΩΡΑ

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News