Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Προβληματισμός Παυλόπουλου για το Σύνταγμα των Σκοπίων

Αυτό, υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής

Είναι προβληματισμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια διατύπωση στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα της πΓΔΜ; Αυτό, υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος για την διατύπωση της αναθεωρητικής τροπολογίας του άρθρου 36 του Συντάγματος της πΓΔΜ που υιοθέτησε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.

Η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης παραπέμπει έστω και εμμέσως στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι, που σύμφωνα με την Καθημερινή, ενισχύει την πάγια άποψη του κ. Παυλόπουλου περί ρητής και έγγραφης δέσμευσης από την πλευρά της πΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει ούτε θα μπορούσε κατά το διεθνές δίκαιο να αναγνωρίζει κάποια εθνότητα αφού ο όρος nationality σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα.

Το άρθρο 36 μιλάει για «μακεδονικό λαό» και «μακεδονική» ταυτότητα. Στις τροποποιήσεις που προτείνονται στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί στο εξωτερικό αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

«Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ, αποδίδει αναληθή εικόνα ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγχέει το άρθρο 36 που δεν αναθεωρήθηκε, ως άρθρο ιστορικού χαρακτήρα που αναφέρεται στους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα, με το άρθρο 49», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως «στο άρθρο 49, που αναθεωρείται, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και ευθυγραμμίζεται με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος».

3 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κάτσε εκεί που κάθεσαι στην καρέκλα, ότι ήταν να κάνεις έπρεπε να το είχες κάνει από καιρό. Αν τώρα σου γεννώνται κάποιες ενοχές για την απραξία σου τόσο καιρό σε ό,ιι αφορά τη Μακεδονία, αυτό αφορά μόνο εσένα. Να γνωρίζεις ακόμα ότι θα περάσεις στην ιστορία ως ένας Πρόεδρος, που ενώ έβλεπε την αδικία στη Χώρα του από μια εσωτερική Κυβέρνηση της ντροπής, προτίμησε να μείνει αμέτοχος και να βλέπει αμήχανα, παρά να πάρει την τύχη της στα χέρια του. Γιατί; Μα για την καρέκλα στην οποία τον έβαλε ένας αφελής πρόεδρος 15μελούς μαθητικής επιτροπής σε σχολείο και ο οποίος νηστικός από εξουσία, έκανε και κάνει τα πάντα να καταστρέψει κάθε τι καλό άφησαν στα ερείπια οι προηγούμενοί του στην πολιτική. Κύριε Πρόεδρε. Περιδιαβαίνονας τις πόλεις της Ελλάδος, πλην των άλλων καί για αναψυχή και εκστομίζοντας πομπώδεις λόγους περί ελληνικού πολιτισμού και τα τοιαύτα, θα ήταν καλύτερα να συνεχίσετε να είστε σιωπηλός, όπως το κάνετε για την κυβέρνηση, αντί μιλώντας να υποβαθμίζεται τον θεσμό σας επαναλαμβάνοντας τα ίδια χωρις ουσία και πράξεις. Κύριε Πρόεδρε. Συνεχίστε τη σιωπή, μην ξυπνήσει η Χώρα από τον λήθαργο που βρίσκεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καημένος προβληματίστηκε τώρα??? Μεγάλη συμφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News