Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Αυτά είναι τα 15 σημεία της ιστορικής συμφωνίας για τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους

Δείτε το βίντεο με τις κοινές, ιστορικές δηλώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου

Σε μια ιστορική συμφωνία προχώρησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τoν διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Μια συμφωνία που μπορεί να έγινε μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνέβαλαν αποφασιστικά στο να γίνει πράξη αυτή η συμφωνία.

Ή για να ακριβολογούμε, στο να μπουν οι βάσεις για αυτή τη συμφωνία. Διότι αφενός υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν… διευκρινίσεων, ενώ αφετέρου η συμφωνία μένει να επικυρωθεί. Και είναι βέβαιο πως για να γίνει αυτό θα επιστρατευτούν συνταγματολόγοι, νομικοί κλπ.

Σε ένα από τα κυριότερα σημεία, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως πλέον οι ιερείς αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα πληρώνονται πλέον από την ίδια την εκκλησία, ενώ ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η δημιουργία του «Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Παράλληλα η πολιτεία αναλαμβάνει την παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολειπόταν της αξίας της.

Την ίδια ώρα η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση αυτή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις.

Αναλυτικά τα 15 σημεία της ιστορικής συμφωνίας

1) Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2) Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3) Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4) Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5) Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6) Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7) Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8) Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9) Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10) Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11) Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12) Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13) Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14) Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15) Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Δείτε το βίντεο με τις κοινές, ιστορικές δηλώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου:

5 σχόλια:

  1. Μετά από τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσουμε κάθε έννοια της πατρίδας, ήρθε και η σειρά να μας κάνει να ξεχάσουμε και την Ορθοδοξία μας. Έπεται συνέχεια. Χειροκροτήστε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είμαστε το μόνο κράτος που πληρώνει τους κληρικους.Τι σχέση έχει η εκκλησία με το κράτος? δηλαδή ζούμε ακόμα στο 1821? ακόμα θα τρώμε το παραμύθι που μας έλεγαν με κρυφα σχολειά καιάλλα πολλά? φτανει μωρε...ο κόσμος πάει στο φεγγάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλόπιστα. Πάλι όπως συμφωνήθηκε δεν θα πληρώνει το κράτος; Απλούστατα. Παλι ο τσίπρας κοροιδεύει τον κόσμο. Αυτά που θα τα δώσει τώρα, είναι πιο εύκολο να τα διακόψει μετά. Πάλι π...ες, πάλι λαμογιές όπως εκείνα τα προεκλογικά, γκόου μερκελ, όχι ΕΝΦΙΑ, όχι μνημόνια, κατώτατος μισθός 850 Ευρώ και ύστερα για δικαιολογια αυτοαπατηθήκαμε με τα δημοσιονομικά. ΥΓ Δεν ανήκω τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -ΚΗΔΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΑΜΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΟΥ ΤΑ ΖΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΧΡΑ\ΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα κανεις μονο οι παπαδες, οπως λεμε νομιμο φακελακι

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News