Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Pet stories: Σκυλάκια και Δ.Ε.Π.Υ.

Γράφει η Ολυμπία Χ. Χουρσόγλου

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.Υ.) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές η οποία εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού και στο 4% των ενηλίκων. Παρ᾽ όλα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης. Η Δ.Ε.Π.Υ. είναι μια δια βίου διαταραχή που φέρνει πολλά προβλήματα στον οικογενειακό, φιλικό και στον εργασιακό τομέα με δυσκολίες συγκέντρωσης, διαχείρισης χρόνου, οργάνωσης, αναβλητικότητα.

Η κοινωνικότητα ενός παιδιού με Δ.Ε.Π.Υ. βάλλεται από τις δυσκολίες συγκέντρωσης και προσήλωσης στο παιχνίδι, από την παρορμητικότητα και από τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που φέρνει η αδύναμη ανασταλτική λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είναι μόνο το μαθησιακό κομμάτι που επηρεάζεται! Έτσι ένα παιδί με Δ.Ε.Π.Υ. μπορεί να βρεθεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μια παρέα ή να αποτραβηχτεί και να περιθωριοποιηθεί.

Η κλινική εικόνα της Δ.Ε.Π.Υ. ποικίλλει ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του ατόμου.

* Η προσχολική ηλικία (3–5 ετών) χαρακτηρίζεται από υπερβολική σωματική δραστηριότητα, δυσκολία στη συνεργασία με τα συνομήλικα παιδιά και μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των ενηλίκων.

* Στη σχολική ηλικία (6–12 ετών), εκτός από τα πυρηνικά συμπτώματα της διαταραχής, δηλαδή απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, συχνά εμφανίζονται εναντιωματική συμπεριφορά, συγκρούσεις με συνομηλίκους και προβλήματα στο σχολείο.

* Στην εφηβεία μειώνεται η υπερδραστηριότητα, συνεχίζουν οι συγκρούσεις στο σπίτι και στο σχολείο και εμφανίζονται συχνά συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

* Στους ενήλικες συνήθως μειώνεται σημαντικά η έντονη σωματική κινητικότητα, αλλά παραμένουν η απροσεξία και η παρορμητικότητα και γενικά οι επιπτώσεις και η δυσλειτουργία που προκαλεί η διαταραχή.

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος… του παιδιού με Δ.Ε.Π.Υ.!

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά είναι αγαπητά, πιστά και οι καλύτεροι σύντροφοι των ανθρώπων. Αλλά ξέρατε ότι οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας, μπορούν να βοηθήσουν και κατά κάποιο τρόπο να διδάξουν στα παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ., πειθαρχία;

Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες με Δ.Ε.Π.Υ. να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, να προγραμματίσουν τις ασχολίες τους και να βάλουν σε μια τάξη τις υποχρεώσεις τους, να μπούνε πιο εύκολα σε μια ρουτίνα κάτι που τους δυσκολεύει, αλλά είναι απαραίτητο και χρειάζεται στην καθημερινότητα τους. Ο σκύλος χρειάζεται να πάει βόλτα, να φάει, να κάνει μπάνιο, να πάρει τα φάρμακά του και πολλά άλλα. Αυτό βοηθάει τα άτομα με Δ.Ε.Π.Υ. να δημιουργήσουν μια ρουτίνα παρέα με τον τετράποδο φίλο τους αλλά και να αρχίσουν να σκέφτονται τι θα κάνουν την επόμενη μέρα και πως θα την σχεδιάσουν. Έτσι, με συγκεκριμένες ώρες για το άτομο και το σκύλο, το πρωινό ξύπνημα, η ώρα του ύπνου το βράδυ, η διαδικασία του φαγητού, οι βόλτες, η χαλάρωση, η διασκέδαση αλλά και η μελέτη και οι εργασίες δημιουργούν ευχάριστα ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα. Τα άτομα αυτά που είναι γεμάτα ενέργεια μπορούν να εκτονωθούν παίζοντας και πηγαίνοντας βόλτα με τους τετράποδους φίλους τους. Το οξυγόνο και η καλή κυκλοφορία του αίματος βοηθάει πολύ στην λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων με Δ.Ε.Π.Υ.

Γονείς και άτομα του κοντινού οικογενειακού περιβάλλοντος, προσπαθούν πολλές φορές χωρίς επιτυχία να ηρεμήσουν και να στηρίξουν τα παιδιά, αλλά ένας σκύλος φίλος που αγαπάει ανιδιοτελώς και χωρίς διακρίσεις, μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα σε μια τέτοια περίπτωση. Χαϊδεύοντας και επικοινωνώντας με ένα σκύλο, τα άτομα με Δ.Ε.Π.Υ. μπορούν να χαλαρώσουν, μετριάζοντας κατά πολύ το άγχος.

Οι εντολές των σκύλων, όπως «ΕΛΑ» που είναι απλά μικρές λέξεις βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν μέσω σύντομων, σαφών οδηγιών, εντολών, πολλά περισσότερα σχετικά με κανόνες και πειθαρχία. Τέλος, τα άτομα με Δ.Ε.Π.Υ. που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς και δεν κάνουν εύκολα φίλους ή δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά από τους υπόλοιπους, γίνονται πόλος έλξης μέσω του σκύλου - φίλου τους από άλλα παιδιά και άτομα και πιο αποδεκτά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους και η ψυχολογία τους.

«Να λανθάνεις είναι ανθρώπινο.
Να συγχωρείς σκυλίσιο».

Ολυμπία Χ. Χουρσόγλου
Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News