Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Γαρέφι: Εκδήλωση μνήμης με δυνατά μηνύματα - Τίμησαν τον Καπετάν Γαρέφη και τους Μακεδονομάχους

Ο Σύλλογος του Γαρεφείου, που φέρει το βαρύ όνομα του Κώστα Γαρέφη, μέσα από τη συνολική παρουσία του συμβάλει έμπρακτα στην ανάδειξη και διατήρηση της γνήσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης και η επιμνημόσυνη δέηση για τον Καπετάν Γαρέφη και τους Μακεδονομάχους του Γαρεφείου, που διοργάνωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαρεφείου «Κώστας Γαρέφης» και η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Γεωργίου, καλωσόρισε όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα σήμερα με όσα βιώνει η πατρίδα μας.

Η οργάνωση ήταν άψογη και γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές που δούλεψαν για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογος του Γαρεφείου, που φέρει το βαρύ όνομα του Κώστα Γαρέφη, μέσα από τη συνολική παρουσία του συμβάλει έμπρακτα στην ανάδειξη και διατήρηση της γνήσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Ο Κ. Γαρέφης και οι Μακεδονομάχοι περιμένουν να τιμήσουμε τους αγώνες τους, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική.

Οι ήρωες περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Αλλά, όμως με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους Σκοπιανούς και προβλέπεται να διαδραματιστούν:

- Δεν τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες τους

- Δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους

- Ακυρώνουμε μια ένδοξη ιστορική διαδρομή.

Εμείς όλοι που πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική, δεν είμαστε σοβινιστές, φανατικοί ιμπεριαλιστές ακραίοι. Είμαστε πατριώτες δημοκράτες και ρεαλιστές.

Σεβόμαστε την ιστορία μας και τιμούμε τους ήρωές μας, τις θυσίες των προγόνων για την πατρίδα.

Δεν εκχωρούμε σε κανέναν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εθνική μας ταυτότητα και γλώσσα. Δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό που έκανε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων στις Πρέσπες «Εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες» και που με τη σιωπή από την ελληνική πλευρά φάνηκε ότι έγινε αποδεκτός.

Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι η Μακεδονία δεν τεμαχίζεται σε βόρια – σκοπιανή, νότια – Ελληνική, ανατολική – βουλγαρική και δυτική – αλβανική, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Ζάεβ. Είναι ενιαία και αδιαίρετη. Είναι ελληνική.

Φιλοξένησε και φιλοξενεί διάφορους λαούς. Ας μην ξεχνούμε ορισμένοι ότι οι Σλάβοι που αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες έφθασαν στη Μακεδονία 1.100 χρόνια από τότε που ο Μ. Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης δόξασαν την Ελλάδα.

Για εμάς το ζήτημα της Μακεδονίας δεν κλείνει με μια υπογραφή στις Πρέσπες. Θα κλείσει όταν και όπως θέλει ο ελληνικός λαός. Παραμένει ανοιχτό και θα αγωνιστούμε για την πλήρη δικαίωση των Μακεδονομάχων, την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας και μνήμης.

Για τη Μακεδονία που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, το δικαίωμα των αποφάσεων δεν ανήκει σε κανέναν Υπουργό εξωτερικών ή Πρωθυπουργό, σημερινό ή αυριανό, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες».

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος απουσίαζε για έκτακτο λόγο, στο μήνυμά του ανέφερε τα εξής:

«Ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Κώστας Γαρέφης, άφησε ανεξίτηλη την υστεροφημία του στην Ελληνική Ιστορία, αψηφώντας κινδύνους και δυσκολίες. Έγραψε με το αίμα του την Ελληνική Ιστορία και σηματοδότησε με τη θυσία του την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτές οι χιλιάδες ψυχές, που αγωνίστηκαν στα βουνά της Μακεδονίας ζητούν δικαίωση. Ο Κώστας Γαρέφης από τις Μηλιές του Πηλίου, Αύγουστο του 1906, άφησε την τελευταία του πνοή στα βουνά του Γαρεφείου και συγχρόνως το όνομά του στο χωριό μας. Ας σταθούμε δίπλα του και ας απομακρύνουμε κάθε τι, που θα αλλοίωνε την Ελληνική πορεία της Μακεδονίας. Εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο χωριό αυτό, οφείλουμε μεγάλη τιμή στη μνήμη του και μαζί με αυτόν και σε όλους τους ντόπιους Μακεδονομάχους, που σε μια ισορροπία ζωής και θανάτου επέλεξαν τη ζωή μέσα από το Θάνατο. Αιωνία σας η μνήμη!!!».

2 σχόλια:

  1. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΑΡΕΦΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνιμο λάθος μας ως Έλληνες. Όλο λέμε λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον. Όλο τιμούμε ήρωες, αρχαίους, νέους κλπ, γιορτές επί γιορτών σε κάθε χωριό και πόλη κι όμως ούτε παρόν έχουμε ούτε το μέλλον φαίνεται ευοίωνο. Μάλλον κάτι δεν κάνουμε σωστά. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνουμε οι ήρωες των δικών μας μελλοντικών γενεών; με το παράδειγμα και τις πράξεις μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News