Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Νέα δημοσκόπηση, νέο προβάδισμα ΝΔ - Δυσαρέσκεια για Σκοπιανό, απογοητευμένοι οι πολίτες από τα κόμματα

Στα επιμέρους αλλά αρκούντως σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης, οι υψηλές μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και αντίστροφα

Διαφορά 13,4% από τη... μητέρα των δημοσκοπήσεων επικαλείται η ΝΔ Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis για την εφημερίδα Documento της Κυριακής δείχνει τη διαφορά της ΝΔ στις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες, αν είχαμε σήμερα εκλογές.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,4% στην πρόθεση ψήφου έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην 3η θέση η Χρυσή Αυγή (8,5%) και ακολουθούν:

ΚΙΝΑΛ – 7,4%
KKE – 5,8%
Ένωση Κεντρώων – 2,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες – 1,1%
Άλλο Κόμμα απαντά 10,3%
Αδιευκρίνιστη Ψήφος – 12,5%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία και κυρίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο δεν πρόλαβε να καταγράψει την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.

Αναδεικνύει αφενός τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, κάτι που σημαίνει ότι το… παιχνίδι παίζεται ακόμη για την 1η θέση στην κάλπη, αφετέρου είναι πολύ πιθανό να έχουμε πεντακομματική Βουλή.

Στα επιμέρους αλλά αρκούντως σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης, οι υψηλές μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και αντίστροφα.

Δημοσκόπηση: Παράσταση νίκης της ΝΔ

Στην ερώτηση “ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;” το προβάδισμα της ΝΔ είναι εξαιρετικά υψηλό, αφού συγκεντρώνει το 56,6% των θετικών απαντήσεων, ενώ μόλις το 23,2% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα 6,7% Άλλο κι ένα 13,5% Δεν Γνωρίζω/Δεν Απαντώ.

Δυσαρέσκεια για Μακεδονικό και όχι μόνο

Στο ερώτημα “Συμφωνείτε με το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του ονοματολογικού ζητήματος της πΓΔΜ” το 63,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Ωστόσο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το 34,5% που συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι πρόσφατη και χρειάζεται χρόνος για να αναδειχθούν τα όποια θετικά στοιχεία της, κυρίως στην οικονομία και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ηγέτιδα δύναμη στη Βαλκανική αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο ερώτημα “Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση;” ένα συντριπτικό ποσοστό, το 70,1% των ερωτηθέντων, απαντά Μάλλον προς τη Λάθος κατεύθυνση, το 28,1% απαντά Μάλλον προς τη Σωστή και το 1,8% Δεν Γνωρίζει/Δεν Απαντά.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Σχεδόν ισοψηφούν στο ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 26% ο πρώτος και 26,8% ο δεύτερος. Ωστόσο, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (44,8%) καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι “ο κανένας”.

Δημοσκόπηση MRB: Αποδοκιμασία και απογοήτευση για τα κόμματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κομμάτων της Βουλής. Απαντώντας, λοιπόν, σε ερωτήσεις που έγιναν αποκλειστικά για τη Realnews στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας της MRB, οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 84,4% “λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι” με τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους οποίους συμφωνεί μόλις το 11,2%.

Μεταξύ των απογοητευμένων βρίσκονται σχεδόν εννέα στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (88,5%), αλλά και πάνω από επτά στους δέκα (73,1%) εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από οκτώ στους δέκα (81,9%) των ΑΝΕΛ. Μεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά είναι ανάλογα ή και μεγαλύτερα, με τους “μη ικανοποιημένους” ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων να αγγίζουν το απόλυτο 100%.

Μόλις τρεις στους δέκα (29,8%) απάντησαν απολύτως θετικά ή μάλλον θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, “απολύτως αρνητικά” ή “μάλλον αρνητικά” απάντησαν περίπου τέσσερις στους δέκα (39,1%), ενώ σε ποσοστό 26,3% οι πολίτες απάντησαν ότι το αντιμετωπίζουν με “αδιαφορία”.

Η ανάγνωση πέντε δημοσκοπήσεων από τη ΝΔ

Οι πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά 13,4% ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται και έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο (07.07.2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News