Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Εκμάθηση χρησιμοποίησης της τουαλέτας σε παιδιά - Συμβουλές για γονείς

Γράφει ο Θεόδωρος Κικίδης, Εργοθεραπευτής

Ένα ερώτημα που έχουμε οι περισσότεροι γονείς είναι πως μπορούμε να μάθουμε στο παιδί μας να χρησιμοποιεί ανεξάρτητο την τουαλέτα, ειδικότερα η προσπάθεια αυτή ξεκινάει συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρακάτω δίνονται ορισμένες συμβουλές και απαντώνται ερωτήματα και απορίες που όλοι οι γονείς έχουμε στο μυαλό μας.

Πως μπορώ να μάθω ότι το παιδί είναι έτοιμο για να αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα; Μπορεί να πάει μόνο του στο γιο-γιο (ή να χρησιμοποιήσει την προσαρμογή της κανονικής τουαλέτας); Κάθεται και στηρίζεται μόνο του όταν κάθεται στο γιο-γιο; Μπορεί να κρατηθεί στεγνό για κάποιες ώρες (με την παιδική πάνα) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Μπορεί να ακολουθήσει μια με δύο απλές εντολές; Μπορεί να δείξει με κάποιο τρόπο να καταλάβετε ότι έχει ανάγκη και θέλει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο; Θέλει να είναι ανεξάρτητo; Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα;

1. Πρώτα πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο, προσοχή και υπομονή για να βοηθάτε το παιδί σας κάθε μέρα. Το να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα δεν γίνεται σε μια μέρα, πρέπει να μπορείτε να εντοπίζετε το παραμικρό σημάδι ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Δεν θα αγχώνεστε για τυχόν ατυχήματα, και αυτά πρέπει να γίνονται για να μάθει.

2. Έπειτα πρέπει να αποφασίσετε ποιες λέξεις θα χρησιμοποιείτε όλοι στην οικογένεια για αυτήν την δραστηριότητα της τουαλέτας και για το μέρος του σώματός του που χρησιμοποιεί. Μπορείτε επίσης να δείξετε διακριτικά πως χρησιμοποιείτε και εσείς την τουαλέτα.

3. Αν φροντίζουν και άλλα άτομα εκτός οικογενείας το παιδί, πρέπει να τους ενημερώσετε για τα σχέδιά σας και τον τρόπο εκμάθησης της τουαλέτας. Είναι σημαντικό όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες.

4. Το παιδί θα αισθάνεται πιο ασφαλές και σίγουρο στο γιο-γιο από ότι στην τουαλέτα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το γιο-γιο πρέπει να πάρετε προσαρμογέα για την τουαλέτα και ένα σκαλοπατάκι για να πατάνε τα πόδια τους όταν κάθονται.

5. Τοποθετήστε το γιο-γιο σε μέρος όπου μπορεί να πάει εύκολα και μόνο του το παιδί.

6. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πώς να χρησιμοποιεί το γιο-γιο. Αφήστε το παιδί να κάτσει στο γιο-γιο ντυμένο. Έπειτα βάλτε το να κάτσει όταν θα του βγάλετε τη λερωμένη παιδική πάνα, χωρίς ρούχα. Μπορείτε επίσης να πετάξετε τις λερωμένες παιδικές πάνες μέσα στο γιο-γιο για να καταλάβει τη χρήση του.

7. Όταν είναι έτοιμο το παιδί, βάλτε το καθίσει στο γιο-γιο αρκετές φορές τη μέρα, ενθαρρύνετέ το να καθίσει για λίγα λεπτά χωρίς ρούχα και παιδική πάνα.

8. Συμβουλέψτε το παιδί σας (πάντα με ήρεμο τρόπο ακόμα και αν γίνονται ατυχήματα) να σας λέει όταν έχει ανάγκη και θέλει να κατουρήσει.

9. Να προσέχετε πάντα για κάποιο σημάδι που θα σας δώσει να καταλάβετε ότι έχει ανάγκη.

10. Δημιουργήστε μια ρουτίνα έτσι ώστε να το βάζετε πάντα κάποιες ειδικές συγκεκριμένες ώρες τη μέρα να κάθεται στο γιο-γιο όπως μετά το πρωινό ξύπνημα πριν το πρωινό γάλα, πριν το μεσημεριανό και το βραδινό, και πριν το βραδινό ύπνο.

11. Αυτήν την περίοδο πρέπει να πιεστεί το παιδί αλλά πάντα μα πάντα πρέπει να είστε και υπομονετικοί. Θα περιμένετε πάντα κάποια ατυχήματα και ποτέ δε θα τιμωρείτε το παιδί όταν αυτά θα συμβαίνουν.

12. Όταν το παιδί χρησιμοποιήσει με επιτυχία το γιο-γιο για μια βδομάδα τότε θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μόνο βρακάκι. Όταν τα πετύχετε όλα αυτά και το παιδί είναι έτοιμο, πρέπει να του δώσετε να καταλάβει την επιτυχία του και ότι είναι μια σημαντική μέρα (κάντε μια μικρή γιορτούλα).

*Σε περίπτωση που κάνετε όλα τα παραπάνω και το παιδί έχει ξεπεράσει την ηλικία των 3-4 χρόνων (ανάλογα στο κάθε παιδί) πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό εργοθεραπευτή για πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα και για μια καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης για να αντιμετωπιστούν και τυχόν άλλα προβλήματα.

ΚΙΚΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News