Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Αλησμόνητες Πατρίδες Αλμωπίας: Στις 29 Ιουλίου το μουσικό ταξίδι... από την Θράκη ως την Κρήτη!

Πάνω στο παραδοσιακό μας ηχόχρωμα δημιουργούν δικές τους συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή κάνουν τα δικά τους νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια

Στο μουσικό ταξίδι που διοργανώνουν οι Αλησμόνητες Πατρίδες Αλμωπίας και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 στην Αριδαία, θα συμμετέχει το συγκρότημα Χοροσταλίτες, με μία συναυλία από το παραδοσιακό σχήμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς από τα χορευτικά σχήματα των Συλλόγων Γαρεφείου "Κώστας Γαρέφης" (Μακεδονία), Εξαπλατάνου "Μενέλαος Λουντένης" (Θράκη) και της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας (Πόντος), αλλά και του παιδικού τμήματος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εστίας Αλμωπίας "Αλησμόνητες Πατρίδες" (Μικρά Ασία).

Οι Χοροσταλίτες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη με σκοπό να συνοδεύουντο χορευτικό του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» στις χορευτικές και μουσικές του εκδηλώσεις. Ο χώρος του Πανικάριου Συλλόγου αποτελεί και την έδρα των Χοροσταλιτών μέχρι και σήμερα. Η αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική αλλά και η δυνατότητα, λόγω της ποικιλίας των μουσικών τους οργάνων που παίζουν, απλώθηκε από την Ικαρία, απ’ όπου και ξεκίνησαν, σε όλη την Ελλάδα αγκαλιάζοντας μουσικά τους τόπους μας. Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια βάζοντας τη δική τους υπογραφή προσπαθώντας να διατηρούν πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων.

Πάνω στο παραδοσιακό μας ηχόχρωμα δημιουργούν δικές τους συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή κάνουν τα δικά τους νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια.

Το ύφος των τραγουδιών και το ηχόχρωμά τους είναι επηρεασμένο από τα μονοπάτια της Ηπειρώτικης πεντατονίας, τον γνώριμο ήχο των χάλκινων πνευστών, τη γη του Ορφέα, και ταξιδεύουν στο Αιγαίο φέρνοντας μνήμες και από τον Ερωτόκριτο.


Στη μέχρι τώρα πορεία τους έχουν συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς φορείς και παραδοσιακούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό φτάνοντας μέχρι και τον Καναδά. Έχουν συνοδεύσει πολλά χορευτικά συγκροτήματα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχουν τη μουσική επιμέλεια του Χορευτικού Φεστιβάλ Α.Σ.Ι.Σ. (όλων των ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας).

Έχουν εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως στους δημοφιλείς Ράδιο Αρβύλα ενώ έχουν πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια σε μουσικές σκηνές. Έχουν πραγματοποιήσει και ζωντανή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της Δόμνας Σαμίου. Έχουν πάρει μέρος σε σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών, μεταφέροντας το μουσικό χρώμα της διδασκόμενης περιοχής και ιδιαίτερα της Ικαρίας, με εισηγητή τον Βασίλη Μεσσαριτάκη ερευνητή - λαογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News