Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Θεσσαλονίκη: 272 επιχειρήσεις κατέβασαν «ρολά» σε 180 ημέρες

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται

Στο «κόκκινο» παραμένει η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη με τα λουκέτα να εξακολουθούν να πέφτουν βροχή το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών - διαγραφών και το α' εξάμηνο του 2018 παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας που προκύπτουν από την αύξηση των εγγραφών, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, και τη μείωση των διαγραφών.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 272 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 230. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2017 οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ τα λουκέτα μειώθηκαν κατά 19,2%.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο 1,5 βιοτεχνική επιχείρηση έβαζε καθημερινά «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

Ασύμφορες κατά το α' εξάμηνο του 2018 κρίθηκαν 170 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 337 και οι ασύμφορες επιχειρήσεις 237.

Ατομικές επιχειρήσεις, η μερίδα του λέοντος

Τα σκήπτρα εξακολουθούν να διατηρούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς για ένα ακόμη εξάμηνο οι… γενναίοι που εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο τις επέλεξαν παρά το γεγονός πως οι ατομικές επιχειρήσεις είναι οι περισσότερο «επιρρεπείς» στις διαγραφές. Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 159 ατομικές επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ, ενώ την εν λόγω περίοδο 196 ατομικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του ΒΕΘ Αναστάσιο Καπνοπώλη, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

«Παρά τη μείωση των λουκέτων έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, η τάση για “διαφυγή” από το επιχειρείν συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα θετικά μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής καθώς δεν γνωρίζει τι την περιμένει την επόμενη ημέρα. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

6 σχόλια:

  1. • Σε ποια προηγμένη χώρα ένα πρόσωπο σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τολμούσε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία;

    • Σε ποια δυτική Δημοκρατία, από αυτές που φέρνουν ως παράδειγμα ο Μητσοτάκης και η παρέα του, δεν θα είχε πάει ήδη στο σπίτι του αυτός που θα είχε σχέσεις με τους αρχιεμπλεκόμενους στα σκάνδαλα της Siemens και της Novartis.

    • Σε ποια προηγμένη Δημοκρατία θα τολμούσε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ένα πρόσωπο το οποίο θα είχε τσεπώσει, δανεικά κι αγύριστα, δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τράπεζες.

    • Σε ποια άλλη χώρα δεν θα πήγαινε στο σπίτι του ο οποιοσδήποτε πολιτικός, αν η σύζυγός του εμπλεκόταν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις με offshore, ακίνητα στο Παρίσι, ελλιπή Πόθεν Έσχες κλπ;

    • Σε ποια άλλη χώρα θα τολμούσε να ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού εκείνος που θα συνδεόταν με συγγενική σχέση με κατηγορούμενους για εμπορία ναρκωτικών επιχειρηματίες, οι οποίοι μάλιστα με δημόσιες τοποθετήσεις τους θα προσέβαλαν το πολίτευμα της χώρας;

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σύμβολο διαπλοκής και παρακμής. Κι, όμως, στην Ελλάδα ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να γίνει πρωθυπουργός.

    Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο Μητσοτάκης και διεφθαρμένη παρέα του θα είχαν πάει στα σπίτια τους. Όχι πρωθυπουργός δεν θα γινόταν, αλλά δεν θα είχε ούτε καν την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα πήγαν στο σπίτι τους νωρίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ποια χώρα.. θα έδιναν ιερά και οσια της πατρίδας.. Και θα γυριζες εσυ απο χώρια σε χωριά να τάσεις αποζημιώσεις λες και είναι απο την τσέπη σας.. για να σας ξαναψηφισει ο φτωχός αγροτης-λαουτζίκος.. μονο στην Μπανανία που λέγεται Ελλάς..

      Διαγραφή
    2. Αναρωτιόμαστε σε ποια χώρα μα στη χώρα που κυβερνά η φοβερή κυβέρνηση του συΣΥΡΙ . Στο πρωθυπουργό που βαφτισε το όχι ναι στο πρωθυπουργό που ξεπουλησε τη Μακεδονία στο πρωθυπουργό που μας έπνιξε στους φόρους αφιερωμένος λοιπόν ο γουρλοματης κυριακος σε όλους αυτούς τους απαράδεκτους που έχουνε κάτσει στην εξουσία και κυβερνάν με ένα 15%

      Διαγραφή
  2. Για να είναι ολοκληρωμένο το προηγούμενο σχόλιο, θα έπρεπε να έχει τα πλήρη στοιχεία τού αποστολέα, δηλ. non paper από τα υπόγεια του Μαξίμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποκλινομαι στις παραγράφους με κουκιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ ρε που κατηγορείς τον Μητσοτάκη και καλά κάνεις, πες μου ποιος σοβαρός πολιτικός εκτός από τον δικό σου, θα πουλούσε το κράτος του στους ξένους μόνο και μόνο για να έχει την καρέκλα της εξουσίας. Άκου φίλε μέχρι της 17-6-2018 ήμουν μαζί σου Τώρα είμαι εθνικά απέναντί σου. Όποιος πουλάει την πατρίδα του που εσύ δεν το καταλαβαίνεις, γιατί είσαι ποτισμένος με φαρμάκι κατά ενός κόμματος, αυτός λέγεται προδότης της ίδιας του της ανθρώπινης υπόστασης. Τα ίδια θα έλεγα αν το έκανε αυτό η ΝΔ. Εσύ δεν μπορείς να το πεις για το κόμμα σου. ΑΡΙΔΑΙΑ ΝΙΟΥΣ ΜΗ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News