Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Καταρρέει η αυτοκρατορία του Τζέιμι Ολιβερ - Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά του

Τον περασμένο μήνα ο διάσημος μάγειρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κλείσει 12 από τα 37 υποκαταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων “Jamie’s Italian”

Πωλητήριο στην αλυσίδα stake house “Βarbecoa” βάζει ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ καθώς κλυδωνίζεται η αυτοκρατορία του στο χώρο της εστίασης.

Εκπρόσωπος του ομίλου του λέει ότι ανατέθηκε σε κτηματομεσιτικό γραφείο να αποτιμήσει την αξία των δύο ρεστοράν Barbecoa που έστησε ο Όλιβερ στο Λονδίνο με τον Αμερικανό φίλο του Άνταμ Πέρι Λανγκ το 2011. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προτάσεις αγοράς τους από άλλες εταιρείες, αλλά αν πωληθούν τότε θα κινδυνεύσουν 160 θέσεις εργασίας.

Τον περασμένο μήνα ο διάσημος μάγειρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κλείσει 12 από τα 37 υποκαταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων “Jamie’s Italian” στο Μπαθ, το Μπρίστολ και το Λονδίνο μεταξύ άλλων πόλεων, μολονότι είχε βάλει τρία εκ. λίρες τον Δεκέμβριο του 2017 για να τη στηρίξει. Τα υπόλοιπα στέκονται -προς το παρόν- όρθια μόνον επειδή συμφώνησαν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων να μειώσουν τα ενοίκια. Τα 18 εξ’ αυτών, που πάνε καλύτερα, θα πληρώνουν πλήρες ενοίκιο σε μηνιαία πλέον -κι όχι σε τριμηναία- βάση, ενώ άλλα 11 θα πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο κατά 30%. Σύμφωνα με νομικά έγγραφα το χρέος των Jamie’s Italian ανέρχεται στα 71,5 εκ. στερλίνες, εκ των οποίων τα 2,2 οφείλονται σε εργαζομένους, τα 30,2 προέρχονται από δάνεια και υπεραναλήψεις και 41,3 οφείλονται σε άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και η HMRC.

Η αλυσίδα Jamie’s Italian επλήγη από την πτώση των πωλήσεων, την αύξηση του κόστους και την απότομη άνοδο των επιχειρηματικών επιτοκίων, καθώς και από κακές κριτικές πελατών σε ορισμένα υποκαταστήματα.

Ως ένα ορισμένο βαθμό τα προβλήματα της αλυσίδας του Βρετανού σεφ αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη αγορά της casual εστίασης. Με την έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την βελτίωση της πορείας της οικονομίας ο κόσμος άρχισε να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε εξόδους για φαγητό, αλλά με την εμφάνιση νέων εστιατορίων αυξήθηκαν τα ενοίκια, οι τιμές των τροφίμων και ο ανταγωνισμός.

Ο 42χρονος Τζέιμι Όλιβερ έμαθε να μαγειρεύει από την ηλικία των οκτώ ετών κι άνοιξε δικές τους επιχειρήσεις μόλις τέλειωσε το λύκειο κι εκπαιδεύτηκε ως επαγγελματίας σεφ. Έχει γράψει πολλά βιβλία μαγειρικής, έχει αποκτήσει πέντε παιδιά με τη γυναίκα του Τζουλς και η προσωπική τους περιουσία εκτιμάται στα 150 εκ. στερλίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News