Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Αλλάζουν όλα στους πλειστηριασμούς - Καμία προστασία για την πρώτη κατοικία

Δείτε τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς

Η αντίστροφη μέτρηση για μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζει χωρίς ουσιαστικά την παραμικρή προστασία. Το μοναδικό δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να υψωθεί είναι η … καλή θέληση, του τραπεζίτη ή του εφοριακού στον οποίο θα πέσει ο φάκελος του οφειλέτη.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές και πλέον από τις 21 Φεβρουαρίου ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ευελπιστούν, ούτε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε στον Π. Λαφαζάνη, ούτε σε κανέναν άλλον για ακυρώσει ή να αναβάλει κάποιον πλειστηριασμό.

Μέχρι σήμερα μόνο τράπεζες ή κάποιος ιδιώτης μπορούσε να βγάλει ακίνητο στο σφυρί για οφειλές. Αυτό παύει σταδιακά να ισχύει και πλέον οι οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν τις προστασίες που παρέχονται στους δανειολήπτες, θα προστεθούν και αυτοί στην σχετική λίστα. Και οι τελευταίοι μάλιστα όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση και αυτό διότι, μέχρι η σήμερα η τράπεζα για μικρά ποσά, σκεπτόμενη και το κόστος και την κοινωνική κατακραυγή δεν προχωρούσε σε πλειστηριασμούς. Θα το κάνει όμως ο εφοριακός ή ο υπάλληλος του ασφαλιστικού ταμείου;

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

H διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει στο «στόχαστρο» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 10-11 δισ. , στα οποία προστίθενται επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. που αντιστοιχούν σε περιστασιακούς κακοπληρωτές.

Μέσα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Τους έχουν εντοπίσει και αναμένεται να τους κυνηγήσουν οι τράπεζες, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Επιπλέον, επιχειρηματίες από κλάδους που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν κιόλας επωφεληθεί, όπως για παράδειγμα επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού, κρύβουν πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει και από επίσημες έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο SSM πιέζει τις τράπεζες να κυνηγήσουν αμείλικτα τους συγκεκριμένους «κόκκινους» δανειολήπτες, προκειμένου να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Υπολογίζεται ότι πρόκειται για το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν, αλλά δεν… πληρώνουν. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 11% αντιστοιχεί στον «σκληρό πυρήνα», δηλαδή στους κατά συνείδηση στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η αρχή θα γίνει με πλειστηριασμούς ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι έχουν οικονομική επιφάνεια. Και τούτο, διότι έτσι δίδεται ένα άλλοθι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις ίδιες τις τράπεζες.

Στο στόχαστρο βρίσκονται, άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία που έδωσε ο ΣΔΟΕ, δάνεια ύψους 7,7 δισ. προς τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Και ο στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανές αξιόποινες πράξεις που θα διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Πρώτη κατοικία

Βέβαια δυστυχώς κάποια στιγμή θα φτάσει και η … πρώτη κατοικία. Μια τράπεζα μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως αξίας (η απαγόρευση για πώληση δανείου έως 140.000 ευρώ δεν υφίσταται πλέον). Και από το 2019, αν δεν βρεθεί λύση παράτασης (που αναζητεί η κυβέρνηση), ανοίγει και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νόμο Κατσέλη.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο για να εξυπηρετήσουν το επάγγελμά τους, βάζοντας υποθήκη την πρώτη κατοικία τους, μένουν ακάλυπτοι. Επίσης, δεν υπάρχει ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας και για τα χρέη από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Του Θανάση Παπαδή
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News