Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Σε αναμόρφωση της φορολογικής του δομής προχωρά το Facebook

Οι αλλαγές θα γίνουν σε κάθε χώρα εκτός των ΗΠΑ 

Την αναμόρφωση της φορολογικής του δομής σχεδιάζει το Facebook εγκαταλείποντας το μοντέλο της διοχέτευσης των εσόδων του στη θυγατρική του στην Ιρλανδία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να καταγράφει τα διαφημιστικά του έσοδα σε τοπική βάση, αντί να τα διοχετεύει μέσω των διεθνών του γραφείων στο Δουβλίνο, αν και όπως επισημαίνει το Reuters η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει την εταιρεία να πληρώσει υψηλότερους φόρους.

Ο οικονομικός διευθυντής του Facebook, Dave Wehner ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να μετακινηθεί σε μία τοπική δομή πωλήσεων στις χώρες που έχει γραφεία προκειμένου να στηρίξει τους εγχώριους διαφημιστές.

"Σε απλούς όρους, αυτό σημαίνει ότι τα διαφημιστικά έσοδα που στηρίζονται από τις τοπικές ομάδες μας δεν θα καταγράφονται πλέον από τα διεθνή μας γραφεία στο Δουβλίνο, αλλά αντίθετα θα καταγράφονται από την τοπική μας εταιρεία στη συγκεκριμένη χώρα", αναφέρει ο Wehner σε ανάρτηση του.

"Πιστεύουμε ότι η μετακίνησε σε μια τοπική δομή πωλήσεων θα δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις κυβερνήσεις και στους φορείς χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν αναφερθεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη ορατότητα στα έσοδα που σχετίζονται με τοπικές πωλήσεις στις χώρες τους", προσθέτει ο Wehner.

Οι αλλαγές θα γίνουν σε κάθε χώρα εκτός των ΗΠΑ που ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης διατηρεί γραφεία, αναφέρει το BBC και έρχονται μετά τις πιέσεις σε πολυεθνικές για τις φορολογικές τους πρακτικές από κυβερνήσεις και το κοινό.

Ο Wehner ανακοίνωσε ότι το Facebook θα υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές μέσα στο 2018 με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο μισό του 2019.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες αναμένονται τον Μάρτιο, για την αύξηση της φορολογίας σε πολυεθνικές εταιρείες  που κατηγορούνται ότι πληρώνουν πολύ λίγα στην Ε.Ε. καταγράφοντας κέρδη σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπου διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε προκληθεί δημόσια κατακραυγή όταν έγινε γνωστό ότι το Facebook είχε πληρώσει μόλις £4.327 σε φόρους το 2014, σύμφωνα με το BBC.

Τον Απρίλιο του 2016 η εταιρεία ξεκίνησε να καταγράφει περισσότερα διαφημιστικά έσοδα από το γραφείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντί από την Ιρλανδία.

Αυτό ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη για τις δραστηριότητες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγώντας σε υψηλότερους φόρους. Το Facebook πλήρωσε £5,1 εκατ. σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο έτος, από £4,2 εκατ. το 2015, σε έσοδα £842 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News