Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Προειδοποίηση για ισχυρότερους σεισμούς το 2018

Τον τελευταίο αιώνα, οι επιβραδύνσεις στην περιστροφή της Γης αντιστοιχούν με την παγκόσμια αύξηση των ισχυρών σεισμών

Καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, έστω με απειροελάχιστες διακυμάνσεις, δύο γεωφυσικοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα οδηγήσει σε πιο καταστροφικούς σεισμούς το επόμενο έτος. Ωστόσο, η θετική πλευρά είναι ότι αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη πρόβλεψη των σεισμών.

Οι επιστήμονες καταγράφουν μικροσκοπικές αλλαγές στη διάρκεια της ημέρας στον πλανήτη μας εδώ και δεκαετίες. Η κάθε προσαύξηση ή μείωση είναι της τάξεως του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, αλλά η κάθε αλλαγή μπορεί να μας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Η Ρεμπέκα Μπέντικ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα και ο Ρότζερ Μπίλαμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές συνδέονται με την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων υπόγειας ενέργειας και παρουσίασαν την ιδέα τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Τον τελευταίο αιώνα, οι επιβραδύνσεις στην περιστροφή της Γης αντιστοιχούν με την παγκόσμια αύξηση των ισχυρών σεισμών, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η Γη μας προσφέρει μία προειδοποίηση πέντε ετών για μελλοντικούς σεισμούς», δήλωσε ο Μπίλαμ. Σε περιόδους επιβράδυνσης, προκαλούνται δύο έως πέντε περισσότεροι ισχυροί σεισμοί από το συνηθισμένο, αλλά αυτοί σημειώνονται μετά την έναρξη της επιβράδυνσης.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης αναπτύσσει μια προσωρινή κυμάτωση καθώς το μήκος της ημέρας διακυμαίνεται ανά τις δεκαετίες. Τα φαινόμενα αυτά ίσως προκαλούνται προκληθούν από μικρές αλλαγές στη ροή του τηγμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η Γη περιστρέφεται 460 μέτρα ανά δευτερόλεπτο στον ισημερινό, και «δεδομένης αυτής της υψηλής ταχύτητας, δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι μια μικρή αναντιστοιχία ταχύτητας μεταξύ του στερεού φλοιού και του μανδύα με τον υγρό πυρήνα μπορεί να μεταφραστεί σε σεισμούς συγχρονισμού», αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την Μπέντικ, η σύνδεση μπορεί να φαίνεται παράξενη, αλλά εάν είναι αληθινή, τότε θα σημειωθούν περισσότεροι ισχυροί σεισμοί από το μέσο όρο από το 2018 και έπειτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News