Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Στον "αέρα" οι εκλογές ένα μήνα πριν την κάλπη

Κυριολεκτικά «στον αέρα» βρίσκεται η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Κυριολεκτικά «στον αέρα» βρίσκεται η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς μετά την απάντηση της Vodafone ότι όχι μόνο δεν προλαβαίνει να διοργανώσει τις εκλογές στις 5 Νοεμβρίου (ημερομηνία που είχε οριστεί για τον πρώτο γύρο) αλλά και ότι ζητά για τις υπηρεσίες της (εφόσον αναλάβει το έργο) ποσό 900.000 ευρώ χωρίς... ΦΠΑ.

Το ποσό που ζήτησε η εταιρία για να αναλάβει την ευθύνη είναι αδύνατο να καλυφθεί από τη συμβολική εισφορά εκείνων που θα ψηφίσουν (2-4 ευρώ) και τούτο διότι ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δύσκολα θα ξεπεράσει τις 200.000. Την ίδια στιγμή, οι αρχικά ορισθείσες ημερομηνίες διεξαγωγής της εκλογών μοιάζουν αυτή τη στιγμή πιο αβέβαιες από ποτέ. Το βράδυ της Πέμπτης, η επιτροπή Αλιβιζάτου έσπευσε να ζητήσει ολοκληρωμένη πρόταση και από τις άλλες δύο εταιρίες (Wind-Cosmote) που θα αφορά την απλή ηλεκτρονική διασύνδεση καλπών με στόχο να γίνουν οι εκλογές 5 και12 Νομεβρίου.

Σημειωτέον, ότι τόσο η Vodafone όσο και Wind αποσαφήνισαν οτι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της εξ αποστάσεως ψήφου και έτσι πλέον η όλη συζήτηση αφορά μόνο το θέμα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το protothema.gr, ο καθηγητής Ν. Αλεβιζάτος ενημερώνει μέσω επιστολής του σε όλους τους υποψήφιους αρχηγούς ότι δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από τη Wind, όπως του είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ σε επικοινωνία τους. Ωστόσο ο όμιλος του ΟΤΕ δεν έχει απαντήσει, όπως αναφέρεται, ακόμη στη δεύτερη επιστολή.

Επίσης ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη τήρηση της δεοντολογίας για τις εκλογές της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα προτείνει να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη για να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της άρνησης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν την ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιστολή ο κ. Αλιβιζάτος προτείνει η συνάντηση να γίνει είτε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή ενώ επισυνάπτει την απάντηση της εταιρείας WIND η οποία θέτει συγκεκριμένους όρους που αν γίνουν δεκτοί μεταθέτουν τις εκλογές τον Δεκέμβριο.

Στην επιστολή του σημειώνει ότι το σύστημα για να είναι αξιόπιστα λειτουργικό θα χρειαστούν περίπου 60 ημέρες.

Στην επιστολή της η WIND φέρεται να αρνείται την ευθύνη για την ανάληψη του έργου της ψηφοφορίας αλλά αφήνει ανοικτή την συνεργασία «με όποιον φορέα αναλάβει το έργο της εκλογικής διαδικασίας», προκειμένου να παράσχει «τις αναγκαίες υπηρεσίες και εξοπλισμό επικοινωνίας», εφ' όσον της ζητηθεί.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε εταιρίες πληροφορικής, οι οποίες έχουν εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Τέτοιες εταιρίες είναι μεταξύ άλλων η Intrasoft, η Unisystem, η Singular και η OTS.

Ανοιχτό πάντως παραμένει ακόμη και το θέμα της ψήφου εξ αποστάσεως, που εκ των πραγμάτων έχει περάσει για την ώρα σε δεύτερη μοίρα.

Tι λένε οι εταιρίες

Απαντώντας στην έκπληξη που προκάλεσε η πρόταση της Vodafone για τη διεξαγωγή των εκλογών, κύκλοι της εταιρίες που επικαλούνται «Τα Νέα» ανέφεραν πάντως ότι πρόκειται για μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος και εγγυήσεις για ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Απαντώντας στις αιτιάσεις για τους τέσσερις μήνες που ζητά η εταιρία, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η εταιρία και το σύνολο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού έχουν επικεντρωθεί στην υλοποίηση διάφορων πρότζεκτς και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πλεονάζοντες ανθρώπινοι πόροι που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν άρτια ένα τόσο πολύπλοκο σχέδιο μέσα σε ένα μήνα.

Καλά και κακά νέα από τις δημοσκοπήσεις

Υπάρχουν ωστόσο και ... καλά νέα για την Κεντροαριστερά, καθώς η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν "Τα Νέα" φέρνει την ΔΗΣΥ στην τρίτη, στην πρόθεση ψήφου με 6,2%. Στην εκτίμηση ψήφου το ποσοστό φτάνει το 8,8%.

Τα κακά νέα βεβαίως από την ίδια δημοσκόπηση αφορούν το συνολικό ενδιαφέρον για την κίνηση ίδρυσης νέου φορέα. Ειδικότερα, στην ερώτηση "Πώς σας φαίνεται η απόφαση να ιδρύσουν νέο πολιτικό φορέα, θεωρείτε ότι είναι θετική, αδιάφορη ή αρνητική εξέλιξη;" το 50% απάντησε αδιάφορη, το 32% θετική, το 15% αρνητική και το 3% δεν απάντησε. Εντυπωσιακό πάντως είναι το στοιχείο ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του Ποταμιού (48%) θεωρεί αδιάφορο το όλο εγχείρημα, ενώ ένα 8% το κρίνει αρνητικά. Αρνητικά αξιολογεί το εγχείρημα και ένα 4% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μεταξύ όσων κρίνουν ως θετική την πρωτοβουλία του νέου φορέα, η κ. Γεννηματά θεωρείται ως η καταλληλότερη να ηγηθεί με 26%. Ακολουθούν ο κ. Καμίνης με 18%, ο κ. Θεοδωράκης με 14%, ο Νικος Ανδρουλάκης με 7%, ο Γ. Μανιάτης με 5%, ο. κ. Ραγκούσης με 3%, ο κ. Κωνσταντινόπουλος με 2%.

Ποιος νίκησε στη μάχη των υπογραφών

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή έληξε και προθεσμία καταβολής υπογραφών στήριξης για τους υποψηφίους. Σχεδόν όλοι υπερκάλυψαν ωστόσο το στόχο των 1.000 υπογραφών. Υπογραφές 12.500 πολιτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αρχικές 1200 των νέων, ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς «η επιτυχία του εγχειρήματος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και τη συγκρότηση του νέου φορέα, στηρίζεται στη μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε συνολικά 5.000 υπογραφές από την Ελλάδα, καθώς και 300 υπογραφές από Έλληνες του εξωτερικού, για να συμβολίσει το αίτημά τους να μπορούν να ψηφίζουν εξ αποστάσεως. Αναλυτικά οι 2.000 υπογραφές είναι από την Αττική, 1000 από την Μακεδονία, 1000 από την Κρήτη και 1000 από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

2.300 υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του κατέθεσε ο ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Υποχρέωση όλων μας είναι να διασφαλίσουμε τη διαδικασία εκλογής της 5ης Νοεμβρίου με τρόπο που θα θεμελιώνει γερά το εγχείρημα για το νέο ενιαίο πολιτικό φορέα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αναγεννημένη, ανοιχτή, καινοτόμα και δυνατή Δημοκρατική Παράταξη. Γι’ αυτό συμμετέχω. Γι’ αυτό προσπαθώ και αγωνίζομαι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ), κ. Νίκο Αλιβιζάτο, λίστα με 1.700 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης έχει καταθέσει 1.800 υπογραφές από όλη την Ελλάδα και από 20 ευρωπαϊκές πόλεις.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αποστείλει στον κ. Αλιβιζάτο τις απαιτούμενες υπογραφές ο κ. Γιάννης Μανιάτης, 1.250, εκ των οποίων αρκετές από Έλληνες του εξωτερικού, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας περίπου 1.500 υπογραφές.

Περίπου 1.700 συγκέντρωσε ο Δημήτρης Τζιώτης, ενώ ο πρώην πρύτανης του ΟΠΑ Κωνσταντίνος Γάτσιος συγκέντρωσε 4.632 υπογραφές.

---
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News