Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Κρίση μέσης ηλικίας: Πώς εκδηλώνεται, από τι προκαλείται

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κρίσης μέσης ηλικίας

Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών μετά τα τέλη της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους βιώνουν μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «κρίση μέσης ηλικίας».

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πρόκειται για μια περίοδο έντονων συναισθηματικών εναλλαγών που συνοδεύεται από αλλεπάλληλες σκέψεις και αξιολογήσεις γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με κυρίαρχο στοιχείο την αίσθηση του ανικανοποίητου και την αμφισβήτηση των επιλογών του.

Κυρίαρχα ερωτήματα σε αυτή την περίοδο της ζωής του ατόμου είναι «που πάω;», «είμαι ευτυχισμένος», «ζω πραγματικά την ζωή που έχω επιλέξει;», απηχώντας βαθύτερες υπαρξιακές αγωνίες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κρίσης μέσης ηλικίας

- Αϋπνία 
- Κόπωση 
- Απότομες εναλλαγές της διάθεσης 
- Αδυναμία συγκέντρωσης 
- Ανησυχία και αίσθημα αβεβαιότητας 
- Επίμονες σκέψεις για αυτά που «δεν έγιναν» 
- Ανάγκη αξιολόγησης για το νόημα της ζωής «ως έχει» 
- Εναλλαγή συμπεριφοράς και καταχρήσεις που δεν συνηθίζονταν 
- Επιθυμία για εξωσυζυγικές σχέσεις 
- Αίσθημα εγκλωβισμού στα «δεσμά του γάμου» 
- Προσκόλληση στην εμφάνιση και το σώμα 
- Τάσεις φυγής από την οικογένεια 
- Ενθουσιώδης ψυχολογία που δεν συνάδει με το παρελθόν

Σύμφωνα με όσα εξηγούν οι ειδικοί, η ψυχολογία του άνδρα σε αυτή την κατάσταση προσομοιάζει με εκείνη του εφήβου, ενώ η ψυχολογική αστάθεια είναι χαρακτηριστική.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αστάθειας, οι άνδρες αυτής της ηλικίας μπορεί να αλλάξουν τρόπο ζωής, να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους, την δουλειά τους, να αλλάξουν τόπο διαμονής, να κάνουν καινούργια σχέση, να αλλάξουν στάση απέναντι στην φροντίδα της υγείας τους, να αλλάξουν στυλ ντυσίματος και συμπεριφοράς ή να οδηγηθούν σε οιαδήποτε άλλη πράξη αμφισβήτησης των μέχρι τώρα δεδομένων της ζωής τους.

Ποιοι παράγοντες συντείνουν στην εκδήλωση της κρίσης μέσης ηλικίας

- Αίσθηση ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος τους 
- Έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης από τον γάμο
- Ένας θάνατος 
- Ένας αποχωρισμός από ένα σημαντικό πρόσωπο 
- Μία απειλή ή δυσκολία για την υγεία

Αν θεωρείτε, βάσει όλων των παραπάνω, ότι διανύετε αυτή τη φάση της ζωής σας, προσπαθήστε να ελέγξετε τον παρορμητισμό που μπορεί να σας οδηγήσει σε αποφάσεις που στο μέλλον ίσως μετανιώσετε και αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Πηγή: www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News