Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Ηλεκτρονικός κατάλογος για τη χαρτογράφηση των φορέων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις

Διαβάστε λεπτομέρειες

Η συστηματική χαρτογράφηση των φορέων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις στην Ελλάδα επιχειρείται για πρώτη φορά από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), στο πλαίσιο υλοποίησης μίας εκ των σημαντικότερων δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τις Δημόσιες Συμβάσεις 2016-2020.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων της χώρας με τα διαθέσιμα πληροφοριακά συστήματα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, λόγω των διαφορετικών κατηγοριοποιήσεων και καταλόγων που χρησιμοποιούνται από το καθένα αλλά και λόγω της μεταβλητότητας του δημόσιου χώρου ως αυτός εξελίσσεται δυναμικά στον χρόνο (συγχωνεύσεις ή διάσπαση φορέων, νέοι φορείς, κατάργηση υπαρχόντων φορέων κ.ά.).

Μερική έκφανση της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και η περίπτωση της αντιμετώπισης των αναθετουσών αρχών και φορέων, στις οποίες έχει μεσολαβήσει εταιρικός μετασχηματισμός, όπου μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο ήταν ο κύριος μέτοχος, ή και παραχωρήσεων υποδομών που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

«Έχοντας υπόψη το αυτονόητο αίτημα εξορθολογισμού των δομών του συστήματος σύναψης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, αλλά και την καλύτερη λειτουργία και εποπτεία του τομέα αυτού, είναι αδήριτη η ανάγκη να γνωρίζουμε ανά πάσα χρονική στιγμή πόσες και ποιες είναι οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς των συμβάσεων αυτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται, δε, ότι το αίτημα της χαρτογράφησης είναι αυτονόητο σε ένα σύστημα που θέλει να καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική λειτουργία, την εποπτεία, την αξιολόγηση και τον έλεγχο του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και την παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων που αναλαμβάνονται, προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαρκής βελτίωσή του, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Για την επίλυση λοιπόν αυτού του ζητήματος, ενδεδειγμένη λύση είναι, σύμφωνα με την Αρχή, ένας ενιαίος ηλεκτρονικός κατάλογος, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα χρονική στιγμή επικαιροποιημένο προφίλ και λίστα με τους φορείς, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύστημα αναφοράς φορέων και χρηστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News