Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Σάββας Παπαδόπουλος: Ανοιχτή επιστολή προς τον Ευάγγελο Γραμμένο, υποψήφιο Πρόεδρο της ΕΠΟ

Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Γραμμένο υποψήφιο νέο πρόεδρο της ΕΠΟ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όλες μας οι ελπίδες επί του προκείμενου έχουν εναποτεθεί στο νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ. Πιστεύουμε ακράδαντα πώς αυτό που αρνήθηκαν οι μέχρι τώρα διοικήσεις της ΕΠΟ, θα το πράξει η νέα διοίκηση Γραμμένου. Ζητάμε να ισχύσει η αποζημίωση κατάρτισης και η συνεισφορά αλληλεγγύης σε κάθε νέα υπογραφή για επαγγελματοποίηση ποδοσφαιριστή όπως αυτή ορίζεται από την ΟΥΕΦΑ,ΦΙΦΑ.

Και ζητάμε την διεκπεραίωση να την αναλάβει η ιδιά η ΕΠΟ αποφεύγοντας την αιχμαλωσία και τον εκβιασμό των ερασιτεχνικών σωματείων από τους επιτήδειους των ΠΑΕ.

Για να γίνει κατανοητό και στον μη ειδικό φίλαθλο κόσμο του ποδοσφαίρου, εξηγούμε πως ζητάμε να ισχύσει και στην Ελλάδα αυτό που ισχύει στην σε όλη την Ευρώπη (UEFA, FIFA), δηλαδή για κάθε ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή όταν αυτός κληθεί να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, να συμμετέχουν με ένα ποσοστό όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία που συνέβαλαν στην ποδοσφαιρική του κατάρτιση. Όπως αυτό περιγράφεται στον ΚΑΠ της ΟΥΕΦΑ,ΦΙΦΑ.

Παράδειγμα: η «ΑΑΓ» δίδαξε μπάλα σε ένα πιτσιρικά από τα 12 μέχρι τα 15 χρονιά του, μετά ο πιτσιρίκας μεταπήδησε σε άλλη ερασιτεχνική ομάδα πχ τον «Εθνικό Γιαννιτσών», όπου πήρε συμμέτοχες σε ανδρικά πρωταθλήματα και ολοκλήρωσε την μάθηση του με εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι τα 18 του χρονιά εκεί, όποτε έρχεται ο πρωταθλητής Ελλάδας «Ολυμπιακός» και παίρνει τον παίκτη και τον κάνει μετά από έναν χρόνο επαγγελματία.

Η ΕΠΟ που παρακολουθεί ποιος γίνεται επαγγελματίας και από ποια ΠΑΕ , όπως και από που προέρχεται ο παίκτης, καλεί την ΠΑΕ να καταβάλει τα ποσοστά κατάρτισης /αλληλεγγύης, διαφορετικά δεν εκδίδει δελτίο και στην συνέχεια τα μοιράζει στα δικαιούχα ερασιτεχνικά σωματεία από όπου «βγήκε» ο ποδοσφαιριστής.

Αυτό ισχύει με βάση τον κανονισμό της ΦΙΦΑ, (παράρτημα 4, άθρο 3, παράγραφος 1,2 και 3 του «Κανονισμού ιδιότητας και μετεγγραφών των ποδοσφαιριστών» της ΦΙΦΑ και γεννάτε το ερώτημα γιατί ποτέ δεν ενημερώθηκε ερασιτεχνικό σωματείο μέχρι σήμερα να παραλάβει από την ΕΠΟ μια κάποια αποζημίωση; Ή που έχουν διατεθεί από την ΕΠΟ οι αποζημιώσεις αυτές; Ή με ποιες προϋποθέσεις εξέδιδε (νέα πρώτης εγγραφής) επαγγελματικά δελτία η ΕΠΟ ;

Το ποδόσφαιρο πρέπει να διέπεται από κανόνες και σεβασμό όλων των συμμετεχόντων και όχι να γίνεται έρμαιο εξαρτώμενων διοικητικών παραγόντων ομοσπονδίας, συνοδοιπόρων των και οικονομικά δυνατών όπως μέχρι τώρα. Ζητάμε επιτέλους ισονομία ισοπολιτεία. Λέμε όχι στους εκβιασμούς τύπου ( «…αν υπογράψεις ότι δεν έχεις απαιτήσεις για τροφεία κλπ τον κάνω επαγγελματία , αν αρνηθείς , πάρτον και φύγε»)

Δυστυχώς σήμερα έχουμε κατρακυλήσει τόσο κάτω που οι σχέσεις ερασιτεχνικών σωματείων με τις ΠΑΕ είναι σχέσεις υποτέλειας όπου ισχύουν άγραφοι νόμοι αποικιακού χαρακτήρα.

Όλα αυτά όπως και πάρα πολλά άλλα στραβά που ανήκουν στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, θέλουμε από την ΝΕΑ ΔΟΙΗΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ να μπουν σε τάξη. Εκείνοι που τα εμπνεύστηκαν (οι ευρωπαίοι τους οποίους συχνά επικαλούμαστε) τα έκαναν για να προστατεύσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία και το άθλημα. Στην Ελλάδα ισχύει ο νομός του «δεν σου δίνω ρε …» και αν θες να διεκδικήσεις αυτό που δικαιούσαι πρέπει να πας δικαστικά …και ερωτώ , ποιο ερασιτεχνικό σωματείο έχει την δύναμη να τα βάλει με τις ΠΑΕ;

Αξιότιμε κ. Γραμμένε, θεωρώ πως θα είστε εσείς και οι συνεργάτες σας το νέο ΔΣ της ΕΠΟ και ευελπιστούμε πως αυτή η γάγγραινα θα εκριζωθεί. Επιτέλους ας το δουν και οι ΠΑΕ μακροπρόθεσμα πως ισχυρά ερασιτεχνικά σωματεία μπορούν να προσφέρουν καλύτερο ποιοτικό προϊόν στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά.

Ξοδεύονται αλόγιστα ποσά για εισαγόμενους αμφιβόλου αξίας ποδοσφαιριστές, τα 10 και 20 χιλιάρικα ευρώ που θα πάρει μια ερασιτεχνική ομάδα για τον παίκτη που «έβγαλε» μπροστά σε αυτά που ξοδεύονται απερίσκεπτα ή άσκοπα είναι ψίχουλα. Άλλωστε, καμία ΠΑΕ δεν κάνει επαγγελματίες, καραβιές από ελληνοπούλα αν δεν το αξίζουν. Και επί της ουσίας δεν είναι δα και αβάσταχτο το οικονομικό βάρος που προκύπτει για τις ΠΑΕ. Αντίθετα τα ερασιτεχνικά σωματεία αναπνέουν και θα το δέχονται ως αναγνώριση καλής δουλειάς και κίνητρο για καλύτερα αποτελέσματα.

Γιαννιτσά 10.8.2017
Με εκτίμηση,
Σάββας Παπαδόπουλος
τ. Α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας
Προέδρος της Αθλητικής Ακαδημίας Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News