Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Ακίνητα: Έρχονται νέα χαράτσια «φωτιά» - Τι αλλάζει και από πότε

Η αλλαγή στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων φέρνει τα πάνω, κάτω

Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγάλες και οι φορολογούμενοι θα τις … νιώσουν στην τσέπη τους από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Οι αλλαγές στις αξίες αλλάζουν ριζικά όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

Καθώς η προσαρμογή της φορολογητέας προς τα κάτω, κοντά στην εμπορική θα μειώσει τα έσοδα του κράτους, αναμένεται να αλλάξουν και τα όρια των φοροαπαλλαγών.

Με τη μείωση της φορολογητέας ουσιαστικά χιλιάδες φορολογούμενοι θα τεθούν εντός του πλαισίου των σημερινών φοροαπαλλαγών και έτσι το κράτος φέρνει αλλαγές και σε αυτά τα όρια.

Την ίδια ώρα θα έρθουν και αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ καθώς σε καμία περίπτωση το κράτος δεν θέλει να χάσει τα έσοδα από τον πλέον αποδοτικό φόρο.

Ποιες αλλαγές έρχονται:

Μια από τις βασικότερες αλλαγές που αφορά τον μέσο ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα είναι αυτή που αφορά στον φόρο μεταβίβασης καθώς θα επιφέρει μείωση των αφορολόγητων ορίων για πρώτη κατοικία που σήμερα προσδιορίζονται στα 200.000 για τον άγαμο και στα 250.000 για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο για την αγορά οικοπέδου ανέρχεται στις 50.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα παιδιά.

Στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών, υπάρχει σήμερα αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ για τις επόμενες 150.000 ευρώ αξία επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 1%.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Διάπλατα ανοίγει πλέον η “πόρτα” για την αύξηση του φόρου στα ακίνητα. Η μείωση των αξιών για τους περισσότερους θα είναι δώρο-άδωρο για τους περισσότερους.

Στο τεχνικό μνημόνιο που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Κομισιόν περιλαμβάνεται ρήτρα επανεξέτασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ το 2018.

Ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ θα διευρυνθεί και οι φορολογικοί συντελεστές θα προσαρμοσθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εσόδων για τη διατήρηση του φορολογικά ουδέτερου χαρακτήρα της μεταρρύθμισης».

Με λίγα λόγια για να μην μειωθούν τα έσοδα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότεροι, δηλαδή να μειωθούν οι φοροαπαλλαγές.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News