Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Η παράμετρος που δίνει αυτοδυναμία

Η Ν.Δ. καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκή πτώση

Στις 13,2 μονάδες είναι σήμερα η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στο «poll of polls». Στην έρευνα δηλαδή που θεωρείται η πιο αξιόπιστη, καθώς τα ποσοστά της προκύπτουν από τον μέσο όρο διαφορετικών δημοσκοπικών ερευνών που γίνονται το ίδιο διάστημα. Στην Ελλάδα το poll of polls το έχουμε μεταφράσει «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και η «Κ» τακτικά δημοσιεύει τα ευρήματά της, καθώς επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Ιδού λοιπόν τα νέα ευρήματα από τον μέσον όρο των δημοσκοπήσεων της MRB, της Κapa Research, της Metron Analysis και του ΠΑΜΑΚ (οι τελευταίες έρευνές τους έγιναν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες που δημοσίευσαν στις αρχές του 2017 και στις αρχές του 2016).

Η Ν.Δ. καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία (27,3% στις αρχές του 2016, 30,7% στις αρχές του 2017 και 31,6% σήμερα), ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκή πτώση (από 23,1% το 2016, 18,5% στις αρχές του 2017 και 18,4% σήμερα). Η διαφορά των δύο κομμάτων εκτιμάται δηλαδή στο 13,2% σήμερα (από 4,2% στις αρχές του 2016 και 12,2% στις αρχές του 2017). Ακολουθεί (πτωτικά) η Χ.Α. με 7,6%, ενώ επιβεβαιώνεται η άνοδος του ΚΚΕ (7,4%), και της ΔΗΣΥ (7,2%), ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή η Εν. Κεντρώων (3%). Αντιθέτως, εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ (2,6%), το Ποτάμι (2,1%) και η Πλεύση Ελευθερίας (1,8%), με τους αναποφάσιστους να υπολογίζονται μεσοσταθμικά σε 12%. Στοιχείο που επιτρέπει βέβαια στη Ν.Δ. να ελπίζει στην αυτοδυναμία. Πόσο μάλλον αν η Βουλή δεν είναι ξανά επτακομματική, αλλά έχει λιγότερα κόμματα, γεγονός που θα της επιτρέψει να φτάσει στις 151 έδρες ακόμη και με 36-37%.

Από τη «Μητέρα των δημοσκοπήσεων», όμως, προκύπτει και ένα νέο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα, το οποίο περιέγραψε γλαφυρά ο Δημ. Μαύρος (MRB). Παρομοιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με βαριά ασθενή, η υγεία του οποίου από το 2015 διαρκώς επιδεινώνεται, παρατήρησε ότι τον τελευταίο καιρό ο άρρωστος αν και παραμένει στην εντατική εμφανίζει μια σταθερότητα. Τι εννοεί, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Αφού επισημαίνει το πρωτοφανές δημοσκοπικό δεδομένο μέσα σε δύο χρόνια ένα κόμμα να χάνει το 32% των ψηφοφόρων του (τόσοι είναι οι Συριζαίοι που ήδη δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα) και επιπλέον το 20% να μετακινείται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ο κ. Μαύρος υπονοεί ότι το σημερινό 18,4% τού ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται –σε αυτή τη συγκυρία τουλάχιστον– να είναι η κατώτατη βάση του. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Νίκος Μαρατζίδης (ΠΑΜΑΚ) που επίσης παρατηρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει δημοσκοπικά να έχει φτάσει στον πυρήνα του.

Οπως λέει χαρακτηριστικά, αν δεν συμβεί κάποιο πολιτικό ή οικονομικό ατύχημα, η σημερινή εικόνα δείχνει ότι μπορεί στο εξής να ελπίζει σε μείωση της ψαλίδας με τη Ν.Δ., κυρίως επανασυσπειρώνοντας το 20% των ψηφοφόρων του που τον έχουν εγκαταλείψει, αλλά δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα.

Η παρατήρηση αυτή αναδεικνύει βέβαια και τι θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. ΄Η μάλλον τι θα κρίνει την αυτοδυναμία της Ν.Δ., καθώς ουδείς αμφιβάλλει ότι θα είναι νικήτρια. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η Ν.Δ. δεν φαίνεται να έχει άλλες δεξαμενές ψήφων (ό,τι ήταν να πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι την Εν. Κεντρώων κ.λπ. φαίνεται να το έχει εισπράξει) πρέπει να συμβεί ένα από τα τρία ενδεχόμενα για να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Είτε να κερδίσει τους περισσότερους από τους παραμένοντες αναποφάσιστους, είτε αρκετοί από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάνε καθόλου στις κάλπες (οπότε λόγω μικρότερου εκλογικού σώματος το ποσοστό της Ν.Δ. θα αυξηθεί), είτε να επανασυγκινήσει παλαιότερους ψηφοφόρους της.

Η τελευταία παρατήρηση δεν γίνεται τυχαία. Παραδόξως, λίγοι έχουν αναδείξει και ακόμη λιγότεροι έχουν αναζητήσει τους λόγους που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Ν.Δ. έλαβε 200.000 λιγότερες (!) ψήφους σε σχέση με αυτές που είχε πάρει τον Ιανουάριο του 2015. Αν η Ν.Δ. κατορθώσει να την εμπιστευθούν ξανά έστω αυτοί οι 200.000 παλιότεροι ψηφοφόροι της, τότε από μόνοι τους αρκούν για να επιτύχει τον στόχο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News