Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΗΠΑ: Η Βόρειος Κορέα έχει ίσως περισσότερα πυρηνικά απ' όσα πιστεύαμε

Ειδικοί του 38 North είχαν εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει έως και 20 πυρηνικές βόμβες κι ότι είναι σε θέση να παράγει άλλη μια κάθε μήνα

H Πιονγκγιάνγκ πιθανόν να διαθέτει πολύ περισσότερο πλουτώνιο από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα όπως υποδεικνύουν οι θερμικές απεικονίσεις του σημαντικότερου ραδιοχημικού εργαστηρίου της Βόρειας Κορέας, τόνισε ένα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών. Μαλιστα, ίσως έχει επανεπεξεργαστεί περισσότερο και να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει για να μεγεθύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τονίζει η μελέτη.

Η ανάλυση του 38 North, ενός ιδρύματος με έδρα την Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες του ραδιοχημικού εργαστηρίου στο εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν από τον Σεπτέμβριο ως τα τέλη Ιουνίου, εν μέσω της κλιμάκωσης των διεθνών ανησυχιών για τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Οι εικόνες από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Γιονγκμπιόν ενδέχεται επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, να καταδεικνύουν τη λειτουργία συσκευών φυγοκέντρισης με στόχο να αυξηθεί το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της Βόρειας Κορέας και κατά συνέπεια ο αριθμός των βομβών που διαθέτει.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τουλάχιστον βραχυχρόνια δραστηριότητα στον Πειραματικό Αντιδραστήρα Ελαφρού Ύδατος της Βόρειας Κορέας, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη μια αιτία ανησυχίας, σημείωσε το 38 North.

Οι εικόνες από το ραδιοχημικό εργαστήριο δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον δύο κύκλοι επανεπεξεργασίας ουρανίου που δεν είχαν γίνει γνωστοί ως τώρα με στόχο να παραχθεί «μια απροσδιόριστη ποσότητα πλουτωνίου η οποία μπορεί να μεγεθύνει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας», κάτι που αναμένεται να θορυβήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζει την Πιονγκγιάνγκ μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια.

Δεν έχει γίνει πάντως σαφές αν η θερμική δραστηριότητα στο εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου προέκυψε λόγω εργασιών συντήρησης ή της λειτουργίας συσκευών φυγοκέντρισης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα μοτίβα της θερμικής δραστηριότητας στη μονάδα παραγωγής ισοτόπων/τριτίου (σ.σ.: ενός ραδιενεργού ισοτόπου του υδρογόνου) στο εργοστάσιο δείχνουν ότι δεν βρίσκεται σε λειτουργία και άρα δεν παράγει τρίτιο, ένα σημαντικό ισότοπο που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται όπλα υδρογόνου.

Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι παράγει ατομικά όπλα χρησιμοποιώντας ουράνιο και πλουτώνιο και έχει προχωρήσει σε πέντε δοκιμές πυρηνικών βομβών. Ειδικοί και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη δοκιμή οποτεδήποτε, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι στην προτελευταία δοκιμή στην οποία είχε προχωρήσει (Ιανουάριος 2016) πυροδοτήθηκε μια βόμβα υδρογόνου, κάτι όμως για το οποίο πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες.

Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να φθάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην πρώτη της δοκιμή ενός ICBM, ο οποίος σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην Αλάσκα και τμήματα των βορειοδυτικών αμερικανικών ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Απογοητευμένος διότι η Κίνα — ο βασικός εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ — δεν κάνει περισσότερα για να τιθασεύσει τη Βόρεια Κορέα, η κυβέρνηση του Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε μικρές κινεζικές τράπεζες και εταιρείες οι οποίες συναλλάσσονται με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση εντός εβδομάδων, δήλωσαν δύο ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι επιδιώκει να καταβάλει την αντίσταση που προβάλλουν η Κίνα και η Ρωσία σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών διεθνών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

Ειδικοί του 38 North είχαν εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει έως και 20 πυρηνικές βόμβες κι ότι είναι σε θέση να παράγει άλλη μια κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News