Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τσίπρας: «Σε ένα χρόνο από σήμερα βγαίνουμε από τα μνημόνια»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να τον διαμορφώσουμε εμείς, τον Αύγουστο 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο»

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα θα βγει από τα μνημόνια αλλά ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την έξοδο στις αγορές.

«Από εδώ και στο εξής θα τελειώσει η δραματική περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Εσπευσε να προσθέσει ωστόσο ότι «μετά τις γερμανικές εκλογές περιμένουμε πιο σαφή μέτρα για το χρέος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να τον διαμορφώσουμε εμείς, τον Αύγουστο 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο».

Ωστόσο ομολόγησε ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Υπερεκτιμήσαμε την υπόθεση της ποσοτικής χαλάρωσης αναφορικά με τις αγορές. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο, διότι ανταποκρίθηκαν οι αγορές».

Προανήγγειλε πάντως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές. «Αυτό είναι ένα πιο εύκολο καλοκαίρι - Δεν πρέπει όμως να ησυχάσουμε» τόνισε. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε καλύψει μέρος των χαμένων θέσεων στην αγορά εργασίας, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά - σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δεν θα δούμε άμεσα αυτές τις αλλαγές. Θα έρθουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά θα έρθουν και οι θέσεις εργασίας. Ήδη υπάρχει αύξηση απο το 2015».

Οπως είπε «δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε. Δεν ακούσαμε τις φωνές που έλεγαν βγείτε, ή μη βγείτε. Είχαμε υπερκάλυψη προσφορά πάνω από δύο φορές, δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εχουμε καλύψει το 1/3 στην καταστροφή στην αγορά εργασίας.

Χαρακτήρισε ως «ιστορική στιγμή» την χθεσινή ημέρα της 15ης Ιουνίου ενώ υποστήριξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 είχε επικοινωνιακούς σκοπούς. «Η ζωή έδειξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 δεν είχε προοπτική - Ηταν στη λογική να χτιστεί ένα success story» υποστήριξε. Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εκδοθεί το ομόλογο το 2014 ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2014 δεν είχε σχέση η κοινωνία με σήμερα. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2014 δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 2017. Ο Σαμαράς είχε υπογράψει τεράστιους στόχους πλεονασμάτων, ήταν άδεια τα ταμεία και δεν υπήρχε θετικό κλίμα για επενδύσεις».

«Έχουμε αφήσει τα πιο δύσκολα πίσω μας. Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Και αυτό φάνηκε χθες. Ήταν ιστορική στιγμή η 15η Ιουνίου.

«Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας» είπε και πρόσθεσε «κλειδώσαμε μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, όταν με βάση το σύμφωνο σταθερότητας θα έπρεπε να είναι 2,6%».

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να μην ενεργοποιηθούν «κόφτες», αλλά... «δότες».

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

Οπως τόνισε «δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς την χώρα, την παραλάβαμε χρεοκοπημένη και λεηλατημένη. Δύο χρόνια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, οι δείκτες είναι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται, οι επενδυτές έρχονται. Μια μερίδα πολιτών τραβά ακόμη κουπί, το ξέρουμε. Σχεδιάζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, από το 2021 που θα είναι εκτός μνημονίων. 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει τώρα «να σχεδιάσουμε το αύριο, όχι να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν». Επανέλαβε ότι «έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο. Οσα εισπράξουμε θα πάνε για φοροελαφρύνσεις». Κατηγόρησε τους δανειστές ότι εκείνοι επιβάλλουν την υψηλή φορολογία ενώ επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ λέγοντας: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δε θα ρωτάγαμε την κα Velculescu, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους εδώ και 7 χρόνια» για να σημειώσει: «Αν ισχύουν όσα λέει το ΔΝΤ για το χρέος, τότε όσοι εμπιστεύθηκαν χθες την ελληνική οικονομία δεν ξέρουν τι έκαναν» είπε χρακτηριστικά.

6 σχόλια:

  1. Ασε μας ρε παραμυθι, επειδη κοντευουν εκλογες;ολοι το ιδιο ειστε, σας βαρεθηκαμε, δεν εχετε αρχ... να πητε την αληθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ.
    ΧΕ-ΧΕ-ΧΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. " Σε ενα χρονο απο σήμερα, βγςινουμε απο τα μνημόνια"
      Κσι οι αγορες θα χορεύουν πεντοζάλη,ζεϊμπέκικο,συρτάκι και θα πίνουν απο το καλαματιανό που πίνουν και οι κυβερνώντες για να τα βλέπουν όλα ρόδινα.






      Ουστ ρε παπατζηδες

      Διαγραφή
  3. Ηγέτη αλέξη ότι είπες εγινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News