Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Κορυφώνεται ο καύσωνας

Οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές «πυρπολήθηκαν» χθες από τη ζέστη

Καύσωνας με τα όλα του χθες, αφού οι θερμοκρασίες ανέβηκαν μέχρι και τους 42 - 44 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, προκαλώντας αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους. Μάλιστα, το γεγονός πως αναμένεται οι συνθήκες καύσωνα να συνεχιστούν και σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες χθες στις 3 μ.μ. ήταν: στην Ελευσίνα 45,3 βαθμοί Κελσίου, στον Ασπρόπυργο 44,6, στη Σπάρτη 44,4, στη Λάρισα 44,3, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας 44,1, στη Λαμία 43,6, στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και στην Κωπαΐδα 43,3.
Οι 42 βαθμοί Κελσίου ξεπεράστηκαν σε 34 σταθμούς του Αστεροσκοπείου πανελλαδικά, γεγονός που αναμφίβολα κατατάσσει τον συγκεκριμένο καύσωνα στα έντονα φαινόμενα. Στην Αττική (εκτός Θριασίου) η μέγιστη τιμή ήταν 43,1 βαθμοί Κελσίου σε Κορυδαλλό, Παλλήνη και Ψυχικό, ενώ ακολούθησαν, με 42,4 βαθμούς Κελσίου, τα Πατήσια, το Τατόι και το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών.

Οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές «πυρπολήθηκαν» χθες από τη ζέστη, από την κοιλάδα του Εβρου, τις πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, τον Θεσσαλικό Κάμπο μέχρι τη Βοιωτία, την Αττική και τα πεδινά της Πελοποννήσου, με τις μέγιστες να φτάνουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Καμίνι λοιπόν όλη η χώρα, με τα αστικά κέντρα και ειδικά την Αθήνα να «καίγονται», καθώς οι όγκοι τσιμέντου, η πυκνή δόμηση, η απουσία πρασίνου λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές. Κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στα παράλια.

Αντίστοιχη προβλέπεται να είναι η κατάσταση και σήμερα, κατά τόπους μπορεί να είναι και υψηλότερη η θερμοκρασία, καθώς από τις προηγούμενες ημέρες το Σάββατο είχε θεωρηθεί κορύφωση του καύσωνα.

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ακόμη και της τάξης των 4 έως 6 βαθμών Κελσίου, αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά κυρίως από τα δυτικά (Ιόνιο, Ηπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο) και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα και η Κυριακή θα είναι «καυτή» και θα αρχίσει να δροσίζει από το βράδυ και πιο καθαρά από τη Δευτέρα. Η αλλαγή του καιρού, προς τη δροσιά, θα γίνει αισθητή στο Νότιο και το Ανατολικό Αιγαίο την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News