Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Καρκίνος οισοφάγου: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Ο καρκίνος του οισοφάγου διαπιστώνεται τις περισσότερες φορές όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γι' αυτό η θεραπεία είναι παρηγορητική παρά θεραπευτική

Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες άνω των 60 ετών.

Αν και είναι άγνωστης αιτιολογίας, έχουν αναγνωριστεί αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η στένωση, προηγούμενοι όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου, χρόνιο κάπνισμα κλπ.

Συμπτώματα

Κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου ο ασθενής μπορεί να αναφέρει:

-αίσθημα πληρότητας, πίεσης, δυσπεψίας

-υποστερνικό καύσο

-γαστρεντερική δυσφορία

-δυσφαγία

-απώλεια βάρους

Ο βαθμός της δυσφαγίας ποικίλλει, ανάλογα με την έκταση της βλάβης, από ήπια δυσφαγία που εμφανίζεται μόνο μετά από την κατάποση στερεάς τροφής (ιδίως κρέατος) μέχρι τη δυσκολία να καταπιεί χοντροκομμένες τροφές ή ακόμη και υγρά. Ο ασθενής μπορεί να παραπονείται για βράγχος φωνής (από διήθηση του λαρυγγικού νεύρου), χρόνιο βήχα (πιθανότατα από εισρόφηση), ανορεξία, εμέτους και αναγωγές τροφών.

Ο ασθενής μπορεί επίσης να αναφέρει άλγος κατά την κατάποση ή άλγος που αντανακλά στη ράχη.

Αντιμετώπιση

Ο καρκίνος του οισοφάγου διαπιστώνεται τις περισσότερες φορές όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γι' αυτό η θεραπεία είναι παρηγορητική παρά θεραπευτική. Η θεραπεία για τη διατήρηση της βατότητας του οισοφάγου περιλαμβάνει τη διάταση του αυλού, τη θεραπεία με λέιζερ, την ακτινοθεραπεία και την τοποθέτηση ενδοαυλικά σωλήνων για τη γεφύρωση του όγκου.

Η ριζική χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξαιρέσει τον όγκο και να οδηγήσει σε εκτομή μόνο του οισοφάγου ή του οισοφάγου και του στομάχου μαζί.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνουν την αύξηση του όγκου.

---
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News