Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Καρκίνος του δέρματος: Πως θα κάνετε αυτοεξέταση

Ο καρκίνος του δέρματος συγκαταλέγεται στους πιο συνηθισμένους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες

Μόνο το 28-33% των ανθρώπων κάνουν αυτοεξέταση του δέρματός τους, στο πλαίσιο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, ενώ αντίστοιχα μικρό είναι το ποσοστό εκείνων που επισκέπτονται μια φορά το χρόνο το δερματολόγο για έλεγχο.

Ο καρκίνος του δέρματος ωστόσο συγκαταλέγεται στους πιο συνηθισμένους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες.

Η πρόληψη, δηλαδή η συνεχής χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και η αποφυγή της έκθεσης τις θερμές ώρες της ημέρας, και η αυτοεξέταση μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη.

Τι θα χρειαστείτε

Έναν ολόσωμο καθρέφτη, ένα καθρεφτάκι χεριού, μια καρέκλα, ένα πιστολάκι, ένα μολύβι και έναν απλό χάρτη σώματος (το σκίτσο του σώματός σας σε ένα μεγάλο χαρτί).

Βήμα 1: Γδυθείτε

Σταθείτε γυμνοί μπροστά στον ολόσωμο καθρέφτη κατά προτίμηση με φυσικό φως. Αν είναι δυνατό, ζητήστε από το σύντροφο ή μια φίλη να το κάνετε μαζί ώστε να ελέγξετε ο ένας τα δύσκολα σημεία του άλλου.

Βήμα 2: Ξεκινήστε από πάνω

Μπορείτε να κάνετε την αυτοεξέταση με οποιαδήποτε σειρά, όμως όσο πιο συστηματικοί είστε τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι τα αποτελέσματα. Ξεκινήστε εξετάζοντας το κεφάλι και το πρόσωπό. Ελέγξτε σημεία με μεγάλη έκθεση όπως τα αφτιά σας (το μπροστινό μέρος, το πίσω και μέσα), τα χείλη και τα πλαϊνά της μύτης σας. Μετά, χρησιμοποιώντας το πιστολάκι για να «ανοίγουν» τα μαλλιά κοιτάξτε το δέρμα του κρανίου σας και μην ξεχάσετε τον αυχένα.

Σταδιακά προχωρήστε προς τα κάτω φροντίζοντας να εξετάσετε τις πτυχές και τις κλειδώσεις. Στο χάρτη του σώματός σας σημειώστε οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο ή ότι έχει αλλάξει από την προηγούμενη φορά που κοιταχτήκατε.

Μην ξεχάσετε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, το δέρμα ανάμεσά τους και κάτω από τα νύχια σας.

---
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News