Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Νέο κύμα καύσωνα - Στους 42 βαθμούς θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεοωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 42 βαθμούς σε συγκεκριμένες περιοχές

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να σαρώσει την ελληνική επικράτεια τα επόμενα 24ωρα, ξεκινώντας με 38-39 βαθμούς τη Δευτέρα και χτυπώντας «κόκκινο» με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τρίτη.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεοωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 42 βαθμούς σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς καυτές αέριες μάζες από την Αφρική θα διαπεράσουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, ωστόσο, προβλέπει έναν πιο ήπιο καύσωνα σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα που έπληξε τη χώρα για ένα τετραήμερο. Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, δημιουργούνται ερωτηματικά σε ότι αφορά στη διάρκεια αυτού του καύσωνα, διότι υπάρχει σοβαρή διχογνωμία μεταξύ των παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων. Ωστόσο όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μέγιστη θερμοκρασία σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές θα βρεθεί στα επίπεδα των 40-41°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμη και στους 42°C.

Από την Κυριακή θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία στα επίπεδα των 37-38°C και τοπικά 39°C στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι τιμές αυτές είναι καθ'όλα φυσιολογικές ειδικά για το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη όμως, θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι, ενώ μέχρι εχθές φαινόταν ότι ο καύσωνας θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη, τα προγνωστικά μοντέλα τον φέρνουν λίγο πιο νωρίς.

Από την Τρίτη στο... κόκκινο με 40άρια
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, η Τρίτη θα είναι η πρώτη μέρα του καύσωνα όπου αναμένονται να σημειωθούν οι εξής ακόλουθες θερμοκρασίες ανά διαμερίσματα:
- Θράκη : 39-40°C
- Ανατολική Μακεδονία : 37-38°C
- Κεντρική Μακεδονία : 40°C (πολύ τοπικά ίσως και 41°C σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς. Δύσκολο όμως μου φαίνεται)
- Δυτική Μακεδονία : 37°C
- Ήπειρος : 37-38°C (τοπικά 39-40°C στους νομούς Άρτας και Πρεβέζης)
- Θεσσαλία : 41-42°C (πολύ τοπικά ίσως και 43°C)
- Δυτική Στερεά : 40°C
- Κεντρική Στερεά : 39-40°C (τοπικά στη Φθιώτιδα 41°C)
- Ανατολική Στερεά - Εύβοια : 40°C (τοπικά στα κεντροδυτικά της Αττικής ίσως και 41°C)
- Σποράδες : 36-37°C
- Δυτική Πελοπόννησος : 39-40°C
- Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C (ίσως πολύ τοπικά στον Αργολικό κάμπο 41°C)
- Επτάνησα : 38°C
- Βορειοανατολικό Αιγαίο : 38°C
- Κυκλάδες : 36-37°C
- Κρήτη : 36-37°C στη βόρεια Κρήτη (40°C στα νότια τμήματα)
- Δωδεκάνησα : 38-39°C (Στην ανατολική Ρόδο τοπικά 40-41°C)

Πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην Αττική
Στην Αττική η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40°C, ενώ στα κεντροδυτικά τμήματα του νομού ο υδράργυρος πιθανώς να φτάσει τους 41°C. Πολύ μικρή η πιθανότητα, σε αυτά τα τμήματα, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 41°C. Στις παραλιακές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37-38°C.

Πιο «δροσερή», με 37 βαθμούς η Θεσσαλονίκη
Δεν φαίνεται να ανεβαίνει πάρα πολύ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, αφού η οροφή θα είναι κατά μέση τιμή και ενδεικτικά οι 37°C. Τοπικά ίσως και 38°C. Όμως στα τμήματα του νομού που βρίσκονται κοντά στους αντίστοιχους νομούς της Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C. Στην Χαλκιδική δεν θα ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 36°C, κατά μέση τιμή πάντα.

Τα δύο σενάρια για τη διάρκεια
Λόγω της διχογνωμίας των προγνωστικών μοντέλων, η μια εκδοχή είναι, από την Παρασκευή να παρουσιάσει θεαματική πτώση η θερμοκρασία κατά πολλούς βαθμούς λόγω της ενίσχυσης των βοριάδων και η άλλη, να συνεχιστεί για 1-2 μέρες ακόμη ο καύσωνας. Όπως και να έχει όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. Σίγουρα δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που είχαμε βιώσει πριν μια εβδομάδα, όμως δεν παύει να είναι ένας καύσωνας ο οποίος θα μας φτάσει στους 40-41-42°C...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News