Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Αιθιοπία: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την καλλιέργεια καφέ και την οικονομία

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι λιγότερες βροχοπτώσεις έχουν ήδη επηρεάσει το περιβάλλον της Αιθιοπίας

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων καλλιεργητών καφέ στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα, ίσως χαθεί το 39% έως 59% των εκτάσεων καλλιέργειας καφέ της ποικιλίας Arabica στη χώρα.

Αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι η καλλιέργεια καφέ είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της χώρας.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η βιομηχανία λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Εάν οι κλιματικές συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία που εξαρτώνται από τη βιομηχανία καφέ ίσως χάσουν το μοναδικό τους βιοτικό υπόβαθρο.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι λιγότερες βροχοπτώσεις έχουν ήδη επηρεάσει το περιβάλλον της Αιθιοπίας. Πρόσφατα στοιχεία για το κλίμα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στη χώρα έχει μειωθεί έως και κατά 100 εκατοστά τα τελευταία 60 χρόνια. Η Αιθιοπία έχει βιώσει επίσης συχνότερες ξηρασίες τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας σοβαρά την ικανότητα της χώρας να παράγει καφέ.

Ο ερευνητής των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου του Λονδίνου, Άαρον Ντέιβις, και οι συνεργάτες του εξέτασαν διάφορα κλιματολογικά μοντέλα και δορυφορικές εικόνες. Στόχος τους ήταν να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περιοχές της Αιθιοπίας όπου οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν καφέ τις επόμενες δεκαετίες.

Στη συνέχεια, έλεγξαν την ακρίβεια του μοντέλου τους συγκρίνοντας δεδομένα από προβολές μοντέλων και δορυφορικές εικόνες με πραγματικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν στη χώρα.

Παρά τις καταστροφές στο περιβάλλον της Αιθιοπίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές εντόπισαν τρόπους για το πώς οι καλλιεργητές καφέ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Ένας από αυτούς είναι η μετακίνηση των φυτειών καφέ τους από τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από το κλίμα σε νέες, πιο κατάλληλες, κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά της ποικιλίας Arabica καλλιεργούνται στα αιθιοπικά υψίπεδα ώστε να επωφεληθούν από τις ηπιότερες θερμοκρασίες, ο Ντέιβις και οι συνάδελφοί του υποδεικνύουν ότι αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα.

Αυτό μπορεί να γίνει όταν οι συνθήκες γίνουν ακατάλληλες για την καλλιέργεια των φυτών σε χαμηλότερες τοποθεσίες. Οι καλλιεργητές καφέ μπορούν επίσης να υιοθετήσουν άλλους τρόπους καλλιέργειας, άρδευσης και πολτοποίησης, ώστε να εξισορροπήσουν τις συνέπειες της μετεγκατάστασης.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι μία τέτοια μετακίνηση δεν θα ήταν τόσο εύκολη, καθώς θα χρειαζόταν ένας σημαντικός αριθμός πόρων και δύσκολος συντονισμός για τους αγρότες. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καλλιεργητές καφέ στην Αιθιοπία δεν έχουν τα χρήματα και τις δυνατότητες να μεταφέρουν τις φυτείες τους αλλού. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι μικροκαλλιεργητές που δεν έχουν τα μέσα να μετριάσουν τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές προτείνουν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κρατικό επίπεδο και με διεθνή βοήθεια, για την διάσωση της παραγωγής καφέ. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην προστασία του λαού της Αιθιοπίας, του περιβάλλοντος, καθώς και της βιομηχανίας και οικονομίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News