Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Θ. Τζάκρη: Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδακίνων

Θεοδώρα Τζάκρη: Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδακίνων

Η βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό:

• Αύξηση των ποσοτήτων επιτραπέζιων ροδακίνων που θα κατευθυνθούν στην δωρεά διανομή/χυμοποίηση με σκοπό την μερική αποσυμφόρηση της αγοράς

• Καταβολή έκτακτων ενισχύσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους από κοινοτικούς πόρους ή de minimis ή ενεργοποίηση για πρώτη φορά του υπομέτρου 17.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρευρέθη στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου και τον Υφυπουργό κ. Κόκκαλη παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων Ομάδων Παραγωγών από την Πέλλα, την Ημαθία κλπ με αντικείμενο τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής επιτραπέζιων ροδακίνων.

Η κ. Τζάκρη εξέθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα προβλήματα που βιώνουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδακίνων στην περιοχή της Πέλλας σημειώνοντας ότι η αυξημένη φετινή παραγωγή σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο και τη μειωμένη εγχώρια κατανάλωση έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και σε μείωση των τιμών παραγωγού με τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, υπογραμμίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα εφόσον πρόκειται για ιδιαιτέρως ευπαθές προϊόν.

Ζήτησε δε από πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τις παρακάτω παρεμβάσεις:

1. Από τον Υπουργό να εξειδικεύσει το φάκελο που θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχειοθετώντας την απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών επιτραπέζιων ροδακίνων λόγω των πολύ χαμηλών τιμών κατά την φετινή εμπορική περίοδο προκειμένου να διατεθούν ενωσιακοί πόροι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό να ενισχυθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος από τις ενισχύσεις de minimis, εφόσον στο τέλος της εμπορικής περιόδου διαπιστωθεί μείωση του εισοδήματός τους (κάτι το οποίο θεωρείται βέβαιο). Ο κανονισμός δίνει ευελιξία για τη χορήγηση ενισχύσεων χωρίς να θίγεται ο ανταγωνισμός, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

3. Να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το υπομέτρο 17.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα σταθεροποίησης του εισοδήματος των παραγωγών όταν η σχετική μείωση του υπερβαίνει το 30% του μέσου ετήσιου εισοδήματος κάθε παραγωγού. Το υπομέτρο 17.3 προβλέπει ταμείο αλληλοβοήθειας στη βάση του οποίου δύναται να δοθούν ενισχύσεις στους γεωργούς που αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματός τους.

Επιπλέον για το πρόγραμμα των έκτακτων μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο η κ . Τζάκρη ζήτησε:

1. Την κατανομή των επιπλέον 2.000 τόνων από τα έκτακτα μέτρα για το ρωσικό εμπάργκο της περιόδου 1-7-2017 έως 30-6-2018 εξ’ ολοκλήρου στα επιτραπέζια ροδάκινα ώστε να προστεθούν στους ήδη προβλεπόμενους 5.355 τόνους προς 37,5 λεπτά το κιλό που θα διατεθούν στην δωρεάν διανομή/χυμοποίηση.

2. Να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια σε κάθε ομάδα παραγωγών να διακινήσει δυνητικά σύμφωνα με το προφίλ της ποσότητες είτε στην δωρεάν διανομή είτε στην χυμοποίηση (που καταλήγει πάλι στην δωρεάν διανομή).

3. Να γίνει αίτημα προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιπλέον αύξησης των συνολικών ποσοτήτων για το επιτραπέζιο ροδάκινο στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων της περιόδου 1-7-2017 έως 30-6-2018, ώστε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα από την προβλεπόμενη, δίνοντας την δυνατότητα να αποσυμφορηθεί μερικώς η αγορά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην διάθεση του επιτραπέζιου ροδακίνου δεσμεύτηκε κατά την σύσκεψη η «μερίδα του λέοντος» των επιπλέον 2.000 τόνων της φετινής χρονιάς να διατεθεί στο επιτραπέζιο ροδάκινο καθώς και ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα καταθέσουν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιπλέον αύξηση των συνολικών ποσοτήτων για το επιτραπέζιο ροδάκινο για να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα που θα κατευθυνθεί στην δωρεάν διανομή/χυμοποίηση ώστε να μην πιέζεται η αγορά και ότι θα υπάρξει διακριτική ευχέρεια στις Ομάδες Παραγωγών να κατευθύνουν ποσότητες είτε στην δωρεάν διανομή είτε στην χυμοποίηση ως ένα ποσοστό.

Σε ότι αφορά την υποβολή φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη του επιτραπέζιου ροδακίνου και την εξασφάλιση ενωσιακών πόρων αντιστάθμισης των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού κατά την φετινή περίοδο ζήτησε από τις Ομάδες Παραγωγών να συνεισφέρουν στην ολοκλήρωση του φακέλου αυτού με στοιχεία που αποδεικνύουν την μείωση του εισοδήματος. Κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα εξετασθεί η δυνατότητα αντιστάθμισης του εισοδήματος από τις ενισχύσεις de minimis.

4 σχόλια:

 1. Μπράβο στο ΣΎΡΙΖΑ. Μπράβο και στους βουλευτές του. Να τα βλέπουν οι δεξιοί και να αρρωσταίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ σύντροφε, απόλαυσε τα μνημόνια, την ανεργία και κάτσε προσοχή όταν διατάζει η Μέρκελ. Ξεφτιλιστήκατε, εσείς οι δήθεν αριστεροί, και γίνατε τα πιο υπάκουα σκυλάκια των Γερμανών. Αν δεν βάλετε τους λαθρομετανάστες να ψηφίσουν, στις επόμενες εκλογές, θα δείτε την πλάτη της Χρυσής Αυγής και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα πάτε εκεί όπου ανήκετε, στον άπατο βούρκο της πολιτικής, παρέα με τον Καμμένο και τον Καρατζαφέρη,
   Να ζήσουμε να σας θυμόμαστε, σκίστες των μνημονίων.

   Διαγραφή
 2. Πες τε της ρε παιδιά να κάτσει στα Γιαννιτσά και να αλλάξει κόμμα.Το κόμμα που είναι κατεδαφίζεται δεν το βλέπει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΤΕ ΞΕΣΚΙΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News