Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ποιες τροφές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η αιτιακή σχέση μεταξύ υπερβάλλοντος λίπους και καρκίνου είναι πλέον ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’90

Η παχυσαρκία και ειδικά η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, προκαλεί αύξηση ορμονών και παραγόντων που προάγουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υψηλή παραγωγή ινσουλίνης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου, και πιθανώς καρκίνου του παγκρέατος και των νεφρών, ενώ η υπερβολική λεπτίνη στο αίμα σχετίζεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Η αιτιακή σχέση μεταξύ υπερβάλλοντος λίπους και καρκίνου είναι πλέον ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’90.

Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι υφίσταται σχέση μεταξύ υπερβάλλοντος λίπους στο σώμα και καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του ενδρομητρίου, των νεφρών και του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), και ενδεχομένως και του καρκίνου της χοληδόχου κύστεως, άμεσα και έμμεσα μέσω του σχηματισμού χολολίθων.

Φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στους καρπούς δημητριακών, τις ρίζες και τους βολβούς, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και επιταχύνουν τη διέλευση των υπολειμμάτων από το έντερο, επιταχύνοντας ίσως έτσι και την απομάκρυνση των καρκινογόνων από τον οργανισμό.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και λαχανικά αποτελούν κύρια πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το καροτένιο, το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το σελήνιο, είναι ενεργά συστατικά που προστατεύουν το DΝΑ από την οξειδωτική καταστροφή και εμποδίζουν την ενεργοποίηση των καρκινογόνων στο σώμα, είτε αναστέλλοντας την ανάπτυξη είτε προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Τι να τρώτε:

-Κομμένο σκόρδο για τον καρκίνο του στομάχου (ο τεμαχισμός απελευθερώνει ένα ένζυμο που προάγει τον σχηματισμό ευεργετικών θειϊκών ενώσεων)

-Καροτενοειδή για τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και των πνευμόνων

-Λυκοπένιο (βρίσκεται στις ντομάτες, ειδικά στα επεξεργασμένα προϊόντα τους, όπως σάλτσα, σούπες, κέτσαπ) για τον καρκίνο του προστάτη

-Βιταμίνη C για τον καρκίνο του οισοφάγου.

---
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News