Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Η πρόταση του Μπουτάρη για τα σκουπίδια - Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Επεσήμανε τις πέντε «αυτονόητες αλήθειες για τα σκουπίδια», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος

Από το 2011, το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στους Δήμους να αναθέτουν με δημόσιους διαγωνισμούς την καθαριότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες, τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην ιστοσελίδα Voria, επεσήμανε τις πέντε «αυτονόητες αλήθειες για τα σκουπίδια», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

Αναλυτικά:

1. Η καθαριότητα των πόλεων είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Είναι περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και δείγμα πολιτισμού. Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών. Επιζητούμε πάντα και τη συνδρομή του ίδιου του πολίτη, και προσδοκούμε στην αυτοσυνείδησή του. Χωρίς συλλογική κοινωνική συμμαχία, χωρίς ατομική συμμετοχή δεν επιλύεται ποτέ ένα θέμα σαν την καθαριότητα.

2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παγιδεύεται συνεχώς στον πελατειακό εμπαιγμό κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων. Οι εργαζόμενοι καθίστανται συστηματικά όμηροι, και δημιουργείται πάντα μία ατελέσφορη τεχνητή πόλωση με την δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή μετατρέπεται σε σάκο του μποξ. Η απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος πρέπει να δεσμεύσει απόλυτα το σύνολο των κομμάτων σήμερα και στο μέλλον. Τελείωσε ο χρόνος για μικρόψυχες πολιτικές υποκρισίες.

3. Το θεσμικό πλαίσιο από το 2011 με τον "Καλλικράτη" επιτρέπει στους Δήμους να αναθέτουν με δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες την καθαριότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες και οργανωμένες εταιρείες, με δικά τους μέσα. Οι αρχές συνεχίζουν να έχουν ελεγκτικό και ρυθμιστικό ρόλο.

4. Ήδη σε πολλές περιφερειακές πόλεις αλλά και σε δεκάδες δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, πανεπιστήμια κτλ., όπου γίνονται τέτοιες συνεργασίες έχουμε πολύ ποιοτικότερα και οικονομικότερα αποτελέσματα.

5. Ας προχωρήσουμε επιτέλους χωρίς ταμπού και εθελοτυφλίες. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να προχωρήσει μπροστά. Προέχει η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ποιότητα ζωής της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News