Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης: Δίχρονη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχασαν τα σπίτια τους

Μετά τη Βρισά και πριν αναχωρήσει από το νησί ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα χωριά της Επαρχίας Πλωμαρίου, που έχουν πληγεί και αυτά από τον σεισμό

Τη «L'Aquila» της Λέσβου, τον πανέμορφο παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό της Βρίσας που πλέον είναι ένας σωρός ερειπίων, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τον σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας.

Στην είσοδο του ρημαγμένου χωριού, τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε και ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά τον σεισμό, καθώς και για την εξέλιξη του φαινομένου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιο Λέκκας, μαζί με την περιφερειάχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον δήμαρχο Λέσβου και τον πρόεδρο της τοπική κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περπάτησε στα σοκάκια, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής συζητώντας με ειδικούς τεχνικούς που εργάζονται νυχθημερόν για την καταγραφή των ερειπωμένων σπιτιών, ενώ μετά τη συζήτηση που είχε με τον στρατιωτικό διοικητή Λέσβου, υποστράτηγο Σταύρο Τσερπέ, δήλωσε εντυπωσιασμένος για την ποιότητα και το μέγεθος του έργου που παρήξε ιδιαίτερα ο Στρατός από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, μέχρι σήμερα.

Στους λιγοστούς κατοίκους που μπαίνουν στα σπίτια τους συνοδευόμενοι από αστυνομικούς για να πάρουν ρούχα και αντικείμενα αξίας, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε «υπομονή», ενώ σε όλους τους τόνους επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης τους, αλλά και άμεσα ξαναζωντανέματος του χωριού.

«Μετά το επικοινωνιακό κρετσέντο που είναι φυσιολογικό να υπάρξει, είναι ανάγκη να έχουμε μια συνεχή εγρήγορση στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων πραγμάτων σε όφελος των κατοίκων και του ξαναζωντανέματος του χωριού.Θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση που όμως αξίζει τον κόπο να την στηρίξουμε» σημείωσε.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης και μετά την επίσκεψή του στην εκκλησία του χωριού -μνημείο του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα λεσβιακής βασιλικής- που επλήγη από τον σεισμό αλλά και το ερειπωμένο χωριό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε αυτές τις περιπτώσεις».

Και συνέχισε: «Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά - και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες - η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού».

Όπως τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Και γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Μετά τη Βρισά και πριν αναχωρήσει από το νησί ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα χωριά της Επαρχίας Πλωμαρίου, που έχουν πληγεί και αυτά από τον σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News