Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κίνδυνος από τα πλαστικά στα μικροκύματα - Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με δύο σχετικές έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Hypertnesion και Clinical Endocrinology and Metabolism

Τα περισσότερα σπίτια έχουν πλέον έναν φούρνο μικροκυμάτων, ο οποίος διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα πλαστικά, που βάζουμε πολλές φορές στα μικροκύματα για να ζεστάνουμε διάφορα φαγητά.

Σύμφωνα με δύο σχετικές έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Hypertnesion και Clinical Endocrinology and Metabolism, αυτός ο κίνδυνος αφορά τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά δοχεία και τις πλαστικές μεμβράνες,με τις οποίες σκεπάζουμε ή αποθηκεύουμε τις τροφές.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μία από αυτές τις ενώσεις, με τα αρχικά DEHP, ήταν πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και έτσι οι κατασκευαστές πλαστικών την αντικατέστησαν με δύο άλλες συγγενικές ουσίες, την DINP και DIDP. Αυτές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του πλαστικού.

Ωστόσο, όταν τα πλαστικά θερμαίνονται, αυτές οι ουσίες είναι δυνατό να περάσουν από το δοχείο/μεμβράνη προς το φαγητό που εμπεριέχεται σε αυτό και από εκεί φυσικά να φτάσει και μέσα στον οργανισμό μας όταν το τρώμε.

Έτσι, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο να βάζουμε το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε στα μικροκύματα, πρώτα στο πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε και να το ζεστάνουμε στο πιάτο και όχι στο πλαστικό.

Αυτό αφορά τόσο τα κλασικά πλαστικά δοχεία (τάπερ κλπ) όσο και τις πλαστικές μεμβράνες.

---
Πηγή: theatlantic.com

1 σχόλιο:

  1. Αν και τέτοιες πληροφορίες πρέπει να τις ξέρουμε όλες.Δυστυχως δεν τα ξέρουμε.Όπως κι άλλα πιο σημαντικά όπως πχ όχι γαριδάκια και πατατάκια σε παιδια κλπ...τι να πεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News