Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

5 διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται

Ωστόσο οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι σωστές; Ή ακούμε λάθος πράγματα;

Ο τομέας της διατροφής είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κλάδους τις επιστήμης στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένας από του πιο κατανοητούς για το ευρύ κοινό. Έτσι λοιπόν, ακούμε, διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε και εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε στη καθημερινή ζωή μας. Ωστόσο οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι σωστές; Ή ακούμε λάθος πράγματα; Έτσι λοιπόν σήμερα θα καταρρίψουμε 5 διατροφικούς μύθους που ακούμε συχνά και θα μάθουμε την αλήθεια που κρύβετε από πίσω !!

Μύθος 1ος: Το να παραλείπεις γεύματα σε βοηθάει να χάσεις βάρος
Πολλοί από εμάς θεωρούν ότι αν παραλείψουν κάποια από τα καθημερινά τους γεύματα θα οδηγήσει σε μείωση του βάρους τους. Ωστόσο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένας διατροφικός μύθος. Τα περισσότερα άτομα που παραλείπουν γεύματα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό στα γεύματα που κρατάνε, έτσι ώστε να διατηρηθούν για το διάστημα που θα μείνουν νηστικοί, με αποτέλεσμα να τρώνε πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες χωρίς να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι η παραπάνω νοοτροπία είναι πολύ κακή για την υγεία μας καθώς μακροπρόθεσμα επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασίας έκκρισης ινσουλίνης.

Μύθος 2ος: Στην εγκυμοσύνη τρως για δύο
Οι ενεργειακές απαιτήσεις που εμφανίζει μία εγκυμονούσα γυναίκα έχουν πολύ μικρή διαφορά με αυτές που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα οι ανάγκες της αυξάνονται κατά τη διάρκεια του δευτέρου και τρίτου τριμήνου με μια αύξηση της τάξης των 300 θερμίδων περίπου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει φαγητό για δύο αλλά ένα τοστ ή ένα μπολ με γάλα και δημητριακά πρωινού είναι αρκετό.

Μύθος 3ος: Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη (ή χοληστερίνη) του αίματος
Ένας από τους πιο καλά εγκατεστημένους μύθους στην αντίληψη του πληθυσμού. Ο μύθος αυτός ξεκινά από το γεγονός ότι τα αυγά περιέχουν την περισσότερη χοληστερόλη (185mg ανά μέτριο τεμάχιο) από όλα τα τρόφιμα. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, όμως, ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αντίθετα τα αυγά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα και δεν πρέπει να τα αποκλείουμε από τη διατροφή μας.

Μύθος 4ος: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα
Κανείς δεν χρειάζεται να πάρει κανένα συμπλήρωμα διατροφής όταν η διατροφή που κάνει στη καθημερινότητα του είναι πλήρεις. Και τι σημαίνει πλήρης διατροφή; Να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, ψάρια και καλά λιπαρά. Δεν υπάρχει καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος για να προσλάβεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι από το να καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων.

Μύθος 5ος: Τρόφιμα που διαφημίζονται ως «υγιεινά» δεν σημαίνει και ότι είναι
Επειδή ένα τρόφιμο γράφει πάνω ότι είναι υγιεινό ή ότι είναι κατάλληλο για δίαιτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ισχυρισμός αυτός ισχύει. Τα παραπάνω τρόφιμα πολλές φορές είναι πιο ακριβά και δεν παρέχουν τίποτα περισσότερο με τα τρόφιμα που δεν έχουν τέτοιους ισχυρισμούς πάνω τους. Επίσης όροι όπως «φυσικό προϊόν» δεν έχουν νομική ισχύ. Ένα τέτοιο τρόφιμο μπορεί να περιέχει και συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές κ.τ.λ.. Έτσι λοιπόν όταν αγοράζετε και επιλέξετε να καταναλώσετε κάποιο προϊόν, να βεβαιώνεστε για την προέλευση του και να μην εντυπωσιάζεστε από λαμπερές ετικέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News