Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Ρεκόρ επισκεπτών πενταετίας στις ιαματικές πηγές το 2016 - Άνοδος 17,2% στα Λουτρά Πόζαρ

Τουρισμός όλο τον χρόνο μέσω τού ιαματικού τουρισμού

Σημαντική αύξηση επισκεπτών 8% σημειώθηκε το περασμένο έτος για τις λουτροπόλεις της χώρας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Το 2016 ήταν καλύτερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας 2012-16, για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας.

Οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, δηλαδή των λουτρικών μονάδων της Αιδηψού) και Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτές που διαχρονικά συγκεντρώνουν τον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών/εισιτηρίων. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το 2016 σημειώθηκε αύξηση έναντι του 2015 κατά 2,4%. Αντίστοιχα και η Κεντρική Μακεδονία το 2016 παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο 9%, οφειλόμενη κυρίως στο Πόζαρ (που εμφανίζει επιμέρους άνοδο κατά 17,2%).

Εικόνα ανόδου της επισκεψιμότητας παρατηρήθηκε το περσινό έτος σε όλες τις Περιφέρειες ανεξαιρέτως:

- Αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο κατά 65,1% οφειλόμενη στην αύξηση επισκεψιμότητας των λειτουργουσών μονάδων της Λέσβου -κυρίως της μονάδας στα Θερμά Κόλπου Γέρας - της Ικαρίας και της Χίου (και στα τρία νησιά όλες οι μονάδες είναι επιχειρήσεις δημοτικής διαχείρισης) 

- καθώς επίσης στην Περιφέρεια Αττικής κατά 17,4% οφειλόμενη κυρίως στην μονάδα “Λίμνη Βουλιαγμένης”

- και στην Πελοπόννησο κατά 56,7% οφειλόμενη κυρίως στο Loutraki Thermal Spa.

- Σημαντική αύξηση κατά 44,2% υπάρχει και στο Νότιο Αιγαίο, στην οποία βασικός συντελεστής είναι η επαναλειτουργία της μονάδας στον Αδάμαντα Μήλου.

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας

Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, έχει όλα τα εχέγγυα για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών, σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Το 2016 με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ο διαχωρισμός των φυσικών εκροών υδάτων των ιαματικών εγκαταστάσεων από οποιασδήποτε μορφής λύματα. Χάρη σ'αυτον τον αποχαρακτηρισμό επιλύθηκε το καίριο ζήτημα της αδειοδότησης των κέντρων και επιχειρήσεων ιαματικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα δόθηκε προτεραιότητα στην ταχύτατη αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Με περίπου 60 φακέλους που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, και με αυτές που έχουν ήδη αναγνωριστεί, το Υπουργείο Τουρισμού προσδοκά ότι το 2017 θα προσεγγίσουν τις 100 οι επίσημες αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού δημιούργησε νέο πλαίσιο για την ενθάρρυνση επενδύσεων ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας σε όλη τη χώρα. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρακτορείο Tourism

3 σχόλια:

 1. Ζούμε στον ομορφότερο Δήμο της
  Χώρας μας με λίγο καλοπροαίρετες
  σκεψεις μπορούμε να βοηθήσουμε
  την δημοτικη αρχη να γίνουμε καλύτερη. Και πάντα βέβαια με
  το κοινωνικό έργο που προσφέρει
  Το Aridaia News. Εθελοντής
  για την καινούργια παιδική χαρά της Λαγκαδιας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μαματε γιατι χανομαστε

   Διαγραφή
 2. Πρέπε Ο Δημος να κατασκευάσει και μία λιμνούλα με κρύο νερό απο τους καταρράκτες του ποταμού ακριβώς δίπλα απο την λιμνούλα με το ζεστό , στο ιδιο μηκος με την 'ζεστη" και σε πλάτος όσος ειναι ο αναβαθμός του κρυου νερού. Ετσι θα εχει μεγαλύτερη επιτυχία το μπάνιο με εναλλαγη κρυου-ζεστού, αλλά και θα ειναι περισσότερο γραφικό το συνολο.
  Δημητρης Παπαδόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News