Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οι «περίεργες» ιστοσελίδες που παρέχουν «ενημέρωση»: Η διαφάνεια πρέπει να είναι ο κανόνας λειτουργίας

Πως γίνεται ο έλεγχος ακόμα και των οικονομικών στοιχείων, των εσόδων των ιστοσελίδων που έχουν από τις διαφημίσεις, αφού οι περισσότερες δεν υφίστανται ούτε ως επιχειρήσεις;

Ένα μεγάλο θέμα ανοίγει με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα της Αλμωπίας» ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Δημητριάδης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε κάποιες ιστοσελίδες οι οποίες «φυτρώνουν» από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα οικονομικά τους στοιχεία και πιο συγκεκριμένα τα έσοδά που έχουν, αφού οι περισσότερες δεν υφίστανται καν ως επιχειρήσεις.

Ένα απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο του κ. Δημητριάδη:

Πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα μέσα πληροφόρησης; Πως είναι δυνατόν να παρέχουν αντικειμενική και έγκριτη ενημέρωση ηλεκτρονικές εφημερίδες και ιστοσελίδες πληροφόρησης που συντάσσονται από… ανώνυμους «δημοσιογράφους». Ποια είναι τα προσόντα αυτών που έχουν εγκαταστήσει ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και επιχειρούν να υποκαταστήσουν τα επώνυμα μέσα ενημέρωσης; Ποιος ελέγχει την αξιοπιστία των ειδήσεων; Σε ποια εποπτεύουσα αρχή λογοδοτούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων; Πως γίνεται ο έλεγχος ακόμα και των οικονομικών στοιχείων, των εσόδων των ιστοσελίδων που έχουν από τις διαφημίσεις, αφού οι περισσότερες δεν υφίστανται ούτε ως επιχειρήσεις;

Πιστεύουμε ότι κάποτε πρέπει να μπει ένας φραγμός στο ανεξέλεγκτο αυτό φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Καθημερινά «φυτρώνουν» στην κυριολεξία, ιστοσελίδες –δήθεν- ενημερωτικού περιεχομένου, που έχουν έναν τίτλο και τίποτε άλλο που να δίνει την ταυτότητα και να αποδεικνύει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Φυσικά, αυτό, δηλαδή η ανωνυμία, δεν τιμά ούτε αυτούς που κόπτονται για την ενημέρωση, ούτε ένα κράτος που θέλει να λέει ότι έχει νόμους και τους εφαρμόζει.

Ο σωστός δημοσιογράφος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και να κρύψει. Βγαίνει μπροστά και δηλώνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, δίνει στοιχεία επικοινωνίας και διαφάνειας στα οικονομικά του, όσο ταπεινά κι αν είναι αυτά. Για να μπορεί να ξέρει ο ανυποψίαστος πολίτης με ποιον έχει να κάνει. Για να μπορεί να υποστηρίξει τα δικαιώματά του και να μπορεί να κρίνει συνολικά και το έργο του δημοσιογράφου και τον ίδιο.

Η διαφάνεια είναι προς όφελος όλων. Κυρίως προς όφελος της ίδιας της Δημοκρατίας που δεν αντέχει στο σκοτάδι.

7 σχόλια:

  1. Εκεινον τον συνταξιουχο αστυνομικο που την εχει δει αστυνομος σαινης και περπαταει με μια πετσετα και μια φωτογραφικη και εκεινον τον δασκαλο τον τρελο που ονειρευεται ότι θα γινει δημαρχος ποιος τους ελεγχει;;; εχουν εναρξη στην εφορια;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΕΝΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 50 ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ …… ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ… ΟΥΣΤ ΡΕ….

      Διαγραφή
    2. απ τα 50 συνταξη; αυτα εχετε οι ελληνες και μετα λετε γιατι χρωστατε, ρε ξερετε οτι ενας πενηνταρης μεχρι να τον δει ο ΚΥΡΙΟΣ (γερος νανε) οτι θα παρει καμια 400 χιλιαρικα; ρε βοδια ελληνες ξυπνηστε

      Διαγραφή
  2. ελεγχοντε ολες οι ιστοσελιδες φορολογικα? παπαρια, ο καθε γραφικος λειτουργει ανεξελεκτα και πουλαει δημοσιογραφια.Μπραβο Δημητριαδη που εθιξες το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αλλος παίρνει την σύνταξη του και βγάζει όλα του τα κόμπλεξ λες και ειναι ο πιο τίμιος από ολους. Ο κομπλεξικός. Προχθές έγραψε για μια συνάδελφο υπάλληλο της περιφέρειας με απρεπείς χαρακτηρισμούς. Ο μίζερος μικρανθρωπος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΙ ΣΑΙΤ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ Μ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O TΡΕΛΟΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙς ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;;;;; ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News