Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Ποια είναι η «βιταμίνη της καλής στύσης» και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Ως πρόωρη ορίζεται η εκσπερμάτιση που επιτυγχάνεται σε διάστημα 1-2 λεπτών μετά τη διείσδυση

Η ανδρική σεξουαλικότητα επηρεάζεται και καθορίζεται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως οι ορμόνες, η ψυχολογική κατάσταση και η ποιότητα της σχέσης. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν το σωματικό βάρος και οι διατροφικές συνήθειες.

Από όλες αυτές τις «μεταβλητές» που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιστίνιε της Τουρκίας αποφάσισαν να μελετήσουν τη δράση μιας πολύτιμης βιταμίνης και διαπίστωσαν ότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση της στύσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Andrologia, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 σε καθημερινή βάση δρα ενάντια στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ως πρόωρη ορίζεται η εκσπερμάτιση που επιτυγχάνεται σε διάστημα 1-2 λεπτών μετά τη διείσδυση. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει πιθανώς κληρονομική βάση, αν και ο ψυχολογικός παράγοντας θεωρείται εξίσου σημαντικός. Αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με τεχνικές χαλάρωσης, ειδικές κρέμες και φαρμακευτικά σκευάσματα, ωστόσο η νέα μελέτη μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για πιο φυσικές λύσεις, όπως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12.

Τα ευρήματα των ερευνητών βασίστηκαν σε δείγμα 109 ανδρών, οι μισοί από τους οποίους αντιμετώπιζαν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν αιματολογικά δείγματα και συγκρίθηκαν τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό των δύο ομάδων. Οι άνδρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα Β12 σε σύγκριση με τους άνδρες που κατάφερναν να διατηρήσουν τη στύση τους για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη Β12 αποτελεί αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης, αξίζει να σημειωθεί ότι κινεζική μελέτη του 2014 είχε υποδείξει ότι το φυλλικό οξύ (ουσία που μοιάζει με τη βιταμίνη Β12 και δρα συνδυαστικά με αυτή) επίσης ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Λειτουργίες & πηγές

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή της έχει συνδεθεί με την αναιμία, το συχνό μούδιασμα, τα στοματικά έλκη, τα προβλήματα όρασης, την κατάθλιψη κ.α. Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 1,5 μικρογραμμάριο (μg) βιταμίνης Β12 την ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι το κόκκινο και το λευκό κρέας, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα ενισχυμένα δημητριακά. Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή συνήθως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε Β12 και επομένως πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα διατροφής.

Η βιταμίνη Β12 θεωρείται ότι ενισχύει τη στύση επειδή προωθεί την παραγωγή και την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη και το μονοξείδιο του αζώτου. Οι δύο αυτές ουσίες λειτουργούν ως νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν την ανδρική σεξουαλική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News