Κυριακή 28 Μαΐου 2017

"Χαράτσι" και στο πότισμα των χωραφιών - Πόσο θα πληρώνουν οι αγρότες

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται το περιβαλλοντικό τέλος

Νέες επιβαρύνσεις στους αγρότες αλλά και τα νοικοκυριά, φέρνει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τους κανόνες στην κοστολόγηση υπηρεσιών ύδατος.

Όπως γράφει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η επιβάρυνση για τους αγρότες μπορεί να φτάνει και τα 6 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο και αναμένεται να ισχύσει από το 2020, ενώ τα νοικοκυριά θα δουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους από το 2018. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται το περιβαλλοντικό τέλος και σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου η χρέωσή του δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού που καταναλώνεται.

Σύμφωνα με την απόφαση οι πάροχοι ύδρατος για αγροτική χρήση υποχρεούνται «να μεριμνήσουν για τη σταδιακή τοποθέτηση υδρομετρητών στο σύνολο των χρηστών του δικτύου εντός τριετίας», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το μέτρο δεν αναμένεται να ισχύσει πριν από το 2020.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπου, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους αγρότες που έχουν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι που χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση νερού, το βαμβάκι ή η βιομηχανική ντομάτα και τα τεύτλα.

Λιγότερο νερό χρειάζονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιά, ροδακινιά, αμπέλια σε ημιορεινές περιοχές), οι απαιτήσεις των οποίων ανέρχονται στα 200 κυβικά μέτρα το στρέμμα και ακολουθούν τα κηπευτικά με 150 κυβικά μέτρα το στρέμμα εξαιτίας της εναλλαγής καλλιεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News