Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Τα δάχτυλα του χεριού αποκαλύπτουν πόσο επιρρεπείς είστε σε άγχος και κατάθλιψη

Η επίδραση της ανδρικής ορμόνης στα πρώτα στάδια της ζωής φαίνεται να μας «ακολουθεί» σε όλη τη ζωή μας

Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιρρεπείς είστε στο άγχος ή στην κατάθλιψη απλώς και μόνο κοιτάζοντας τα δάχτυλα του χεριού σας, υποστηρίζουν οι νευροεπιστήμονες. Επίσης, τα δάχτυλα του χεριού αποτελούν «δείκτη πρόβλεψης» για τις αθλητικές επιδόσεις αλλά και για την ικανότητα επίλυσης πνευματικά απαιτητικών εργασιών.

Το μήκος των δαχτύλων, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθορίζεται από τα επίπεδα έκθεσης στην τεστοστερόνη εντός της μήτρας. Συγκεκριμένα, όταν ο δείκτης (2ο δάχτυλο) ενός ενήλικα είναι μικρότερος σε μήκος από τον παράμεσο (4ο δάχτυλο) τότε εκτιμάται ότι η έκθεση του ατόμου αυτού στην τεστοστερόνη κατά την εμβρυϊκή ζωή ήταν μεγαλύτερη.

Η επίδραση της ανδρικής ορμόνης στα πρώτα στάδια της ζωής φαίνεται να μας «ακολουθεί» σε όλη τη ζωή μας.

«Η αναλογία δείκτη και παράμεσου είναι ενδεικτική για την ποσότητα τεστοστερόνης στην οποία έχει εκτεθεί ένας άνθρωπος ενώ βρισκόταν ακόμη στη μήτρα» αναφέρει ο Καρκ Πίντζκα, ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, σύμφωνα με το Science Daily, συμπληρώνοντας πως έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση αυτή δεν εξασθενεί σημαντικά με την πάροδο των ετών, επομένως το μήκος των δαχτύλων καθορίζεται αυστηρά από την ορμονική έκθεση πριν τη γέννηση.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν βάσει της αναλογίας δείκτη και παράμεσου, ο Πίντζκα αναφέρει πως η πιο σημαντική συσχέτιση που έχει εντοπιστεί αφορά στις αθλητικές επιδόσεις και τις σωματικές ικανότητες γενικότερα. «Τα υψηλά επίπεδα προγεννητικής έκθεσης στην τεστοστερόνη συνδέονται με καλύτερες δεξιότητες σε αυτούς τους τομείς» επισημαίνει ο ειδικός. Επίσης, η αυξημένη έκθεση στην τεστοστερόνη, η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε δείκτη μικρότερο σε μήκος από τον παράμεσο, συνδέεται με πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες προσανατολισμού στον χώρο, αλλά και με μεγαλύτερο κίνδυνο για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και αυτισμό.

Αντιθέτως, η χαμηλή έκθεση στην ορμόνη συνδέεται με καλύτερες δεξιότητες απομνημόνευσης, κυρίως σε σχέση με τη γλώσσα (π.χ. απομνημόνευση μιας λίστας με λέξεις). Ωστόσο, η χαμηλή έκθεση στην τεστοστερόνη (άρα όταν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από τον παράμεσο) συσχετίζεται επίσης με αυξημένες πιθανότητες για αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News