Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Το BBC θα «καρφώνει» στους εργοδότες τους όσους χρήστες γράφουν προσβλητικά σχόλια

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το BBC διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία όσων δεν κάνουν ορθή χρήση των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών

Το BBC έχει προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις με τη νέα του, ανανεωμένη πολιτική χρήσης και απορρήτου η οποία απειλεί να δίνει πληροφορίες για χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες στους εργοδότες τους και παράλληλα να τους ενημερώνει σχετικά με τα παραπτώματά τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το BBC διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία όσων δεν κάνουν ορθή χρήση των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών και κριθούν ένοχοι για «προσβλητικό, ακατάλληλο ή ανάρμοστο» περιεχόμενο. Στον κανονισμό αναφέρεται πως οι προσωπικές τους πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η παραβίαση σημαίνει πως μπορεί να προειδοποιηθούν οι εργοδότες και τα σχολεία των χρηστών ή και η αστυνομία.

Ωστόσο η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διχάζει καθώς αρκετοί κατηγορούν το δίκτυο για παραβίαση της ιδιωτικότητας και χαρακτηρίζουν την προειδοποίηση «Οργουελική».

Άλλοι επισημαίνουν ότι αυτό που θεωρεί το BBC ως προσβλητικό μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των νομικών εμπειρογνωμόνων, θεωρούν πως πράγματι είναι.

Η νέα έκδοση της "Πολιτικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Cookies" της εταιρείας αναφέρει: Αν δημοσιεύσετε ή στείλετε προσβλητικό, ακατάλληλο ή ανάρμοστο περιεχόμενο οπουδήποτε σε ιστότοπους του BBC ή εμπλακείτε σε συμπεριφορές που διαταράξουν τη λειτουργία σε οποιαδήποτε υπηρεσία του BBC, το BBC μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σας στοιχεία για να σταματήσει τέτοια συμπεριφορά. Σε περίπτωση που το BBC πιστεύει εύλογα ότι παραβιάζετε οποιονδήποτε εφαρμοστέο νόμο (π.χ. επειδή το περιεχόμενο που δημοσιεύσατε μπορεί να είναι δυσφημιστικό), το BBC μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σας στοιχεία για να ενημερώσει σχετικά τρίτους όπως τον εργοδότη σας, τον πάροχο διαδικτύου του σχολείου σας ή φορείς επιβολής του νόμου σχετικά με το περιεχόμενο και τη συμπεριφορά σας».

Μια πηγή του BBC αρνήθηκε ότι η πολιτική θα εφαρμόζεται σε σχόλια με «πολιτικά κίνητρα», αλλά ανέφερε ότι σε ορισμένες «νομικές περιστάσεις» η εταιρεία θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον εργοδότη του χρήστη.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι το BBC κανονικά θα ειδοποιεί τις αρχές εάν ένα σχόλιο θεωρηθεί ότι παραβιάζει το νόμο. Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει πώς η εταιρεία θα αποφασίζει τι χαρακτηρίζεται «προσβλητικό» ή «απαράδεκτο» και δεν σχολίασε τη διαδικασία επικοινωνίας με τον εργοδότη του χρήστη. Οι χρήστες των social media αντέδρασαν με οργή στην πολιτική χαρακτηρίζοντάς της "εκτός ελέγχου" ή ακόμη και "αστυνομία έκφρασης", λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει «απολύτως κανένα δικαίωμα» να έρθει σε επαφή με εργοδότες. Την ίδια εκτίμηση έκαναν και φορείς υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου ενώ ο συντηρητικός βουλευτής Andrew Bridgen ζητά να γίνουν διευκρινήσεις.

Ο εκπρόσωπος του BBC δήλωσε:«Αυτή η διατύπωση δεν είναι καινούργια - αποτελεί πρότυπο πολλών πολιτικών απορρήτου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εφημερίδων, και την εφαρμόζουν από το 2003. Έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες θα μπορούσε να αναλάβει δράση το BBC, αν πιστεύαμε ότι δικαιολογείται από σοβαρή παράνομη συμπεριφορά - για παράδειγμα αν κάποιος ήταν σε κίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News