Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Δύο παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες άνοιας κατά 600%

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επιστημονική μελέτη που διεξάγεται στις ΗΠΑ

Η διάρκεια του ύπνου σε συνδυασμό με το επίπεδο μόρφωσης είναι δύο παράμετροι που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες να εμφανίσει ένας ηλικιωμένος άνοια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνται για περισσότερες από 9 ώρες κάθε βράδυ και ταυτόχρονα δεν ολοκλήρωσαν τις λυκειακές τους σπουδές φαίνεται να έχουν 600% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια! Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επιστημονική μελέτη που διεξάγεται στις ΗΠΑ (Framingham Heart Study), αναζητώντας παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 2.400 άτομα 65 ετών και άνω, τα οποία απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους. Σε διάστημα 10 ετών από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, 234 από τους συμμετέχοντες έλαβαν διάγνωση για άνοια.

Όσοι από τους συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ο κίνδυνος εκτοξεύθηκε στο 600% σε σύγκριση με άτομα που παρέμεναν μέσα στο συνιστώμενο όριο των 7-9 ωρών ύπνου και είχαν προχωρήσει παράλληλα σε ανώτατες σπουδές.

Οι πληροφορίες που αφορούν τον ύπνο ή τη μόρφωση, δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σούντα Σεσάντρι, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είναι δυνατό να αξιοποιηθούν κλινικά ώστε να αξιολογείται με μεγαλύτερη ακρίβεια ο κίνδυνος άνοιας και κατ’ επέκταση να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τη διαχείρισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News