Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε γενική εξέταση αίματος

Γιατί και κάθε πότε πρέπει να κάνετε γενική εξέταση αίματος

Η γενική εξέταση αίματος είναι από τις πιο βασικές εξετάσεις που υπάρχουν και με τις οποίες ο κάθε γιατρός μπορεί να εξάγει πάρα πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας σας. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς περιλαμβάνει μια γενική εξέταση αίματος; Γνωρίζετε για ποιους ακροβώς λόγους την κάνουμε;

Η γενική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται συχνά ως εξέταση ρουτίνας για να καθορίσει τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:


-Τον προσυμπτωματικό έλεγχο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών

-Να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων, όπως η αναιμία, η λοίμωξη, η φλεγμονή, η αιμορραγία ή οι διαταραχές του αίματος

-Να παρακολουθείται η πορεία μίας νόσου

-Να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα μίας θεραπείας μετά την διάγνωση

-Να ελέγχονται τυχόν επιπλοκές από μία θεραπευτική αντιμετώπιση

Στη γενική αίματος αξιολογούνται τρεις διαφορετικοί τύποι κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και συγκεκριμένα:

Αξιολόγηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και του καρκίνου και επίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες και τη φλεγμονή. Στη γενική αίματος μετρώνται αφενός τα λευκά αιμοσφαίρια και αφετέρου οι διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν. Οι πέντε τύποι περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα.

Αξιολόγηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά είναι σημαντικά κύτταρα, γιατί μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Στη γενική αίματος μετρώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε απόλυτο αριθμό, ο αιματοκρίτης που δείχνει την εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον όγκο του αίματος και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πολλοί χρήσιμοι δείκτες είναι οι ερυθροκυτταρικοί δείκτες που μας παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτοί είναι ο μέσος όγκος ερυθρών (MCV), η μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης (MCH) και η μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης (MCHC).

Αξιολόγηση των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική πήξη του αίματος. Κάθε πότε πρέπει να κάνετε γενική εξέταση αίματος

Ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι σώφρον να κάνετε μία τέτοια εξέταση τουλάχιστον 1 φορά κάθε 2 χρόνια.

---
Πηγή: iatropedia.gr

2 σχόλια:

  1. Κύριε Σταύρο με αρέσει πολύ το μπολκ σας γιατί μας ενημερώνετε για πολλά θέματα μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΧΩ 55 ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΧΩ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΔΕΙΣΜΟ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΠΡΙΖΕΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Η ΝΑ ΨΑΞΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News